HALKIN KULLANDIĞI KREDİ KARTI SAYISI 410 MİLYONA YAKLAŞTI

Ekonomistler, kredi kartındaki harcamaların artışında enflasyonun etkili olduğunu belirterek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %103 artarak 1 trilyon 273 milyar TL’ye yükseldi. Kredi kartları ile yapılan ödemelerde %111, banka kartları ile yapılan ödemelerde %64, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise %129 artış görüldüğü ifade edildi..

 

(HABER MERKEZİ)-Ekonominin her geçen gün geriye gitti son dönemde Türkiye’de kredi kartı kullanımı hızla artarken, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla artış gösterdi. Toplam kart sayısı ise 410 milyona yaklaştığı açıklandı..

Artışın temel sebebi olarak yüksek enflasyon ve kredi kartı faizlerinin diğer kredi türlerine göre daha düşük olmasını gösteren ekonomistler, ekonomi yönetiminin kredi kartı harcamalarını kısıtlamak için bazı adımlar atması gerektiğini söylüyor.

Kredi Kartı Kullanımındaki Artışın Sebepleri

Uzmanlar, Mayıs ayında %75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu belirtiyor. Ayrıca yıllık %80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla daha yüksek olması, vatandaşları kredi kartı kullanmaya yönlendiriyor. Kredi kartı nakit avans çekimlerinde ve kredili mevduat kullanımında da artış gözlemleniyor.

Merkez Bankası Düzenlemeleri

Mart ayında Merkez Bankası, kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını %4,42’den %5’e yükseltti, kredili mevduat hesabı faizini de %5’e çıkardı. Ancak bu düzenlemelerin kredi kartı kullanımını azaltmada yeterli olmadığı görülüyor.

Kart Sayıları ve Harcamalar

Mayıs ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 123,1 milyon, banka kartı sayısı 191,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 94,8 milyon adede ulaştı. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, kredi kartı sayısında %15, banka kartı sayısında %8 ve ön ödemeli kart sayısında %21 artış yaşandı. Toplam kart sayısı %13 artarak 409,5 milyon adede ulaştı.

Kartlı ödemeler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %103 artarak 1 trilyon 273 milyar TL’ye yükseldi. Kredi kartları ile yapılan ödemelerde %111, banka kartları ile yapılan ödemelerde %64, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise %129 artış görüldü.

Temassız ve İnternet Üzerinden Ödemeler

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %108 artarak 374,3 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödeme adedi ise %20 artarak 230 milyon adede ulaştı. Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi %33 artarak 1 milyon 28 bin 200 adet oldu, temassız ödeme tutarı ise %137 artarak 377,6 milyar TL’ye yükseldi. Mayıs ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız olarak gerçekleştirildi.

Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenlemeler Geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), önümüzdeki günlerde kredi kartı limitlerine yönelik yeni düzenlemeler yapması bekleniyor. Bu kapsamda müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenmesi planlanıyor. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi öngörülüyor. Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısının düşürülmesi de gündemde.

Ekonomi yönetimi ve ilgili kurumlar, kredi kartı kullanımının kontrol altında tutulması için çalışmalara devam ederken, vatandaşların da harcama alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve borçlanma konusunda dikkatli olması önem arz ediyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor