TOPLU TAŞIMADA TEK FİYAT YANLIŞLIĞI

Adana’da toplu taşıma ücretleri, Adana içinde tek fiyat olarak ücretlendiriliyor. Uzak olan Pozantı, Aladağ gibi ilçelerde toplu taşıma ücretleri farklılık arz etse de şehir içinde tek fiyat uygulaması yapılıyor.

Tek fiyat uygulaması, yani indi bindi olarak alınan ücret aslında adil bir ücretlendirme yöntemi değildir.

Kişilerin gittikleri mesafe nispetinde ücret alınması en mantıklı olanıdır. Ancak Adana’da bu yöntem uygulanmamaktadır.

Örneğin Adana’da Yüzüncü Yıl mahallesinden çarşıya gidecek olan bir kişi kent kart veya kredi kartı basarsa 25 lira eğer nakit ödeyecek olursa da 30 lira ödeme yapıyor. Aynı toplu taşıma aracı Yüzüncü Yıl’dan çıktı baraj yoluna geldi oradan da binenler var ve onlarda çarşıya gidecekler yine de aynı ücreti ödüyorlar.

Mesela başka bir örnek vermek gerekirse yeni Adana Stadyumunun oradan dolmuşa veya da otobüse bindiniz kart okuttuğunuzda kent kart/ kredi kartı ile 25 lira nakit olarak 30 lirayı binişte ödediniz.

Sonrasında yakın bir mesafede Çukurova fırının orda indiniz. Ücret aynı değişmiyor. Peki çarşıya devam etmek istediniz yeni Adana Stadyumundan binerek. Yine değişmede ücret yine aynı parayı binişte ödediniz.

Bu çok saçma ve yanlış bir uygumadır. İndi bindi ücretlendirmesi yerine mesafe ücretlendirmesi yapılması kişiler için daha adil bir fiyatlandırma olacaktır. Ancak Adana’da bu yapılmıyor.

Dolmuşlara binildiğinde gidilecek mesafeler belirtilip ona göre ücretlendirme yapılmadı veya da İstanbul, Ankara, Samsun gibi diğer büyükşehirlerde uygulanan kartlara iade yapılması uygulaması Adana’da yapılmalıdır.

Binişte kartınızı okutuyorsunuz, o içinden belirli miktarını alıyor. Sonra indiğiniz duraklarda iade cihazları oluyor o cihazlara kartlarınızı okutarak ödediğiniz para ile mesafenin farkını kartınıza alıyorsunuz.

Daha dolmuş otobüslerin bile doğru düzgün belirli bir düzen dahilinde gidip gelemediği Adana’ya bu hizmet ne zaman gelir bilinmez.

Ancak gelirse gayet güzel olur ve Adanalılar bu indi bindi saçmalığında her yere tek fiyat uygulamasından kurtulurlar.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor