ÇOCUKLAR HEYECANLI VELİLER DERTLİ

Eylül ayının gelip çatmasıyla hem gençler hem de ebeveynler için okul telaşı da başladı…

Yeni ders yılının başlamasına sayılı günler kala, okul hazırlığı için kırtasiyecilerin yolunu tutan veliler, fiyatlar karşısında çaresiz kalıyor.

Koskoca yaz tatilinin artık yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Haziran ayında kapanan okulların yeniden açılmasına oldukça az bir zaman kaldı.  Okulların açılmasına az bir süre kala okul alışverişini tamamlamak isteyen veliler ile öğrenciler, telaşla en ucuz ürünlerin olduğu kırtasiyecileri geziyor.

Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’e varan oranlarla zamlanan kırtasiye malzemeleri ise cepleri yakıyor. Bir öğrencinin ihtiyacı olan kırtasiye malzemeleri, okul çantasıyla beraber ortalama üç bin lirayı bulurken mevcut ekonomik şartlarda evinin zor döndüren aileler ise bu masrafların altından nasıl kalkacaklarını düşünüyorlar.

Okulların açılacak olmasına çocuklar çok sevinirken veliler ise mevcut giderlerin üzerine okul masraflarının da eklenecek olmasından dolayı oldukça dertliler.

Nasıl dertli olmasınlar ki?

Okulların açılmasıyla birlikte masraflar da kat be kat artacak.

Şimdiden kırtasiyeler, marketler, alışveriş merkezleri okul ihtiyaçlarının getirip satışa sunmaya başladılar. Ancak fiyatlar ziyadesiyle cepleri yakıyor.

Okul çantasından tutun da kalemine, silgisine, defterine kadar her şey ateş pahası olmuş. İnsanlar bakıyorum da bir gün içinde çok sayıda market ve kırtasiyeyi gezerek en ucuz ürünü arayıp bulma derdindeler. Söz konusu çocuk olunca da anne ve babaların ayrıca yüreği sızlıyor.

Özellikle ekonomik durumu zor olan aileler, bu süreci nasıl atlatacaklarını, masrafların altından nasıl kalkacaklarını kara kara düşünüyorlar.

İğneden ipliğe her şeye gelen zam furyası etkisini elbette ki kırtasiye ürünlerinde de gösteriyor. En ucuz çanta en ucuz yerde 300 liradan başlıyor.

Bir de çocuğun sevdiği çizgi film karakterli çanta varsa onu almazsanız çocuğunuz aralıksız bütün gün ağlıyor. Onun ağlamasının yanı sıra anne babanın çocuğuna istediği çantayı bile alamaması büyük dert oluyor.

Emin olun olayı drama etmiyorum.

Gerçekten ülkemizde yaşanıyor bunlar. Bırakın çizgi film karakterli lisanslı okul çantalarını çok sayıda çocuğun okula gidecek ayakkabısı bile olmuyor. Hal böyle olunca da çocukların bazı güzel şeyler içlerinde kalıyor.

Ne desek boş aslında yapılmaz onu da biliyoruz da hani en azından şu okulların açıldığı dönemlerde dar gelirli ailelerin okul masraflarının karşılanması noktasında destekler verilse.

Hani bir sosyal bir devletiz ya işte sosyal devlet olmanın bir gereğidir budur ya aslında işte o nedenle bu ailelere çocuklarının boynu bükük kalmaması adına destek verilemez mi?

Bence verilir ama verilmek istenir mi işte onu tam bilemiyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor