SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDEN “GRUP TRİPLE P OLUMLU ANNE-BABALIK PROGRAMI”

(HABER MERKEZİ)-SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde ebeveyn danışmanlığına yönelik, “Grup Triple P Olumlu Anne-Babalık Programı” açılırken, Çocuk ve ergen Ruh Sağlığı ve hastalıkları Uzm. Psikoloğu Gizem Başkılıç Turan, “Triple P, evrensel bir anne-babalık destek tutum önerisidir” dedi.

Gizem Başkılıç Turan, Grup Triple P Programı’nın çocuklarda ve ergenlerde (2-12 yaş) davranışsal ve duygusal problemlerin yaygınlığını azaltmak için geliştirilmiş çok düzeyli bir aile müdahale ve anne-babalık destek tutum önerisi olduğunu söyledi.

Okulların açıldığı bu dönemde rutinlere dönmenin, sirkadiyen ritmi (24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsü) yakalamanın, kural koymanın ve pozitif sınırları belirlemenin ebeveynler için biraz daha güçleştiğine dikkat çeken Uzm. Psikolog Turan, şöyle devam etti:

“Çocuklarda davranış ve gelişim problemlerini kontrol altına alabilmek, cezalandırıcı ve zorlayıcı anne-babalık tutumlarının kullanılmasını azaltmak, anne-babalık konusunda iletişim becerilerini geliştirmek ve çocuk yetiştirme kaygılarını azaltmak için destekleyici bir öğrenme ortamı son dönemlerde birçok ailenin ihtiyacı haline geldi.

Klinik araştırma programından geliştirilmiş olan Grup Triple P Programı yönetmesi zor olan, asi, talepkar, meydan okuyan, agresif ve genel olarak yıkıcı davranışlara sahip çocukların anne-babalarına yarar sağlamaktadır.

Grup Triple P Programı erken müdahale yöntemi olarak tasarlanmasına rağmen, birçok ülke klinik olarak ciddi davranış problemi, karşıt olma karşı gelme bozukluğu, davranış bozukluğu veya dikkat eksikliği/ hiperaktivite bozukluğu tanısı konan çocuklar için uygulanan müdahale programlarında da başarılı biçimde kullanılmıştır.”

Programın, evrensel bir anne-babalık destek tutum önerisi olarak sunulabildiğini ifade eden Uzm. Psikolog Turan, ancak çocukları karşı koyan, yıkıcı ve saldırgan davranışlar sergileyen ya da bu tür davranışlar geliştirme riski taşıyan anne-babalar için erken müdahale tutum önerisi olarak da uygulanabildiğini belirtti.

Uzm. Psikolog Turan, Grup Triple P Programı’ndaki beş müdahale düzeyinin tümü anne-babaların çocuklarıyla etkileşimdeki öz-yeterliliklerini araçsal, sosyal ve duygusal bakımdan geliştirmeyi hedeflediğini anlattı.

GRUP TRİPLE P PROGRAMININ TEMEL AMAÇLARI:

Uzm. Psikolog Turan Grup Triple P Programı’nın temel amaçlarını şöyle sıraladı:

“- Çocuklarda sosyal, duygusal ve davranışsal yetkinliği teşvik etme becerilerini artırmak.

– Anne-babaların disiplin uygulamada zorlayıcı ve cezalandırıcı yöntemlere daha az başvurmasını sağlamak.

– Anne-babalığa ilişkin iletişimi iyileştirmek.

– Anne-babaların çocuk yetiştirme kaynaklı stresini azaltmak.

– Güvenli ve ilgi çekici bir ortam sağlamak.”

GRUP TRİPLE P PROGRAMI’NIN TEMEL İLKELERİ:

Uzm. Psikolog Turan Grup Triple P Programı’nın 5 temel ilkesini ise şöyle özetledi:

“- Güvenli ve ilgi çekici bir ortam sağlamak.

– Olumlu bir öğrenme ortamı yaratmak.

– Tutarlı disiplin kullanmak.

– Gerçek beklentilere sahip olmak.

– Anne-baba olarak kendinize zaman ayırmak.”

Grup Triple P Programı’nın ana hatlarıyla, anne-babalık becerilerini ve özgüvenini geliştirmeye yönelik 17 tutum önerisini kapsadığını aktaran Uzm. Psikolog Turan, bu önerileri şöyle sıraladı:

“- Olumlu bir ilişki geliştirme: Zaman geçirme, çocukla konuşma, sevgi gösterme.

Doğru davranışların teşvik edilmesi: Tamamlayıcı takdir, İlgi, İlgi çekici eğlenceli aktiviteler.

Yeni beceri ve davranışlar öğretme: İyi örnek olma, rastlantısal öğrenme, sor söyle yap, davranış tabloları.

Problemli davranışla başa çıkma: Aile içi temel kurallar, amaca yönelik tartışma, planlı görmezden gelme, açık anlaşılır ve sakin talimatlar, duruma uygun yaptırımlar, sessiz zaman, mola.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor