“Önlem almamak, ölümlere davetiye çıkarmak demektir”

(HABER MERKEZİ)-İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde meydana gelen ve iki kişinin hayatını kaybettiği iş kazasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Önlem almamak, ölümlere davetiye çıkarmak” demektir dedi.

Hıdır Çak, yazılı açıklamasında daha sonra şunları söyledi;

21 Eylül Cumartesi günü, Adana’nın Yüreğir ilçesi Atakent Mahallesindeki bir site inşaatında, kule vinç halatının kopması sonucu inşaat malzemelerinin yüklü olduğu demir sepet zemine çakılmıştır. Ve maalesef ki Tahir Çeri ve Erdal Sağır isimli işçi kardeşlerimiz, inşaat malzemelerinin altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Emekçilerin işgücü ile yapılan her türlü üretimde, emekçilerin can güvenliği her şeyden önce gelmelidir. Alınmayan her önlem, ihmal edilen her konu bu olayda olduğu gibi insan hayatına mal olabilmektedir.

Kule vinç halatının sağlam olmaması; kontrolün titizlikle yapılmadığını, iş güvenliğinde zafiyetler olduğunu açıkça göstermektedir. İki işçimizin hayatını kaybettiği bu kazaya bu nedenle iş cinayeti demekten imtina etmiyoruz.

Odamız ve şubemiz defalarca belirtmiş ve vurgulamıştır ki yapılan bilimsel araştırmalar, meydana gelen iş kazalarının yüzde 50’sinin “kolaylıkla”, yüzde 48’inin de “sistemli bir çalışma” ile önlenebileceğini ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmalar, önem verilerek tedbirler alınırsa, denetimler yapılırsa iş kazalarının %98’inin önlenebileceğine işaret etmektedir.

Ancak ne yazıktır ki tüm bu gerçeklere rağmen iş kazaları eksilmeden devam etmektedir. Yine, 22 Eylül Pazar günü Sarıçam İlçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesindeki bir inşaatta, bir işçimiz iskeleden düşerek yaralanmıştır.

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına göre de, 2024 yılının ilk altı ayında en az 878 işçi hayatını kaybetmiştir ve % 26 ile inşaat iş kolu birinci sıradadır. Geçen yılın sayıları da vahimdir; 2023 yılında en az 1932 işçi hayatını kaybetmiştir ve % 20 ile inşaat iş kolu yine birinci sıradadır.

Yapı üretim süreci, insan iş gücü emeğine dayalı bir sektördür; sektördeki kazaların azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin bilimsel ve uygulanabilir olması şarttır. Alınacak tedbirler, proje üretim aşamasından başlayarak bütün üretim safhalarını içerecek şekilde insan hayatını korumaya yönelik olmalıdır. Ve işverenlerin konuya maliyet hesapları üzerinden yaklaşması engellenmelidir.

Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bütüncül, çözümcü, insan odaklı bir yaklaşım sergilenemediğinden alınan önlemler yetersiz kalmakta, iş kazalarının önüne geçilememektedir. İktidarın, mevzuat eksikliklerini biran önce gidererek sürdürülebilir bir üretim süreci sağlaması zaruridir. Şantiye şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğunu, bunun iş kazalarını önlemekte etkin tedbirlerden biri olacağını tekrar vurgulamak isteriz.

Unutulmamalıdır ki ihmal edilen her konu insan hayatına mal olabilmektedir. Önlem almamak yeni ölümlere davetiye çıkarmak demektir.

Şubemiz olayın üzerinde titizlikle durmaktadır; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak iki cana mal olan bu olayın sıkı takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

5 Ekim 2024 Cumartesi günü saat 14.00’de Seyhan Çırçır Sanat Merkezinde gerçekleştireceğimiz “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Güncel Sorunlar” Panelinde konuyu tüm boyutlarıyla ele alacağız. Konuyla ilgili uzmanların konuşmacı olduğu panele Adanalıları davet ediyoruz.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor