KÖYLERE ÖZLEM ARTIYOR

İnsanlar yıllar öncesinde geçim kaygısı ile veya da çocuklarını okutmak kaygısı ile büyükşehirlere göç etmeye başladılar. Artan göçlerle birlikte şehirler insan yığınları haline gelirken köyler boşaldı.

Özellikle köylerde gençler kalmadı. Köylerde yaşamaya devam edenler de sadece o topraklarda doğmuş, büyümüş ve başka yerde yaşayamayacağına inanarak köyünü terk etmeyenler oldu.

Zaman geçtikçe köyler iyice beğenilmez oldu. Şehirler kalabalıklaştıkça, karmaşalar arttıkça şehirlerde yaşamak daha cazip olmaya başladı. Köyler iyice küçük görülür oldu.

Köye bir daha yolu düşmeyeceğini düşünen çok sayıda kişi, köylerinden atalarından dedelerinden kalan yerlerini yurtlarını satıp savarak, ömürlerinin tamamını geçirmeyi düşündükleri şehirlerden evlerden almaya başladılar.

Köyler ile bağlantılarını tamamen koparmaya devam ettiler.

Hal böyle olunca tarımsal üretim de aksadı elbette. Köyden kente olan göç, köylerde azalan nüfus, tarımda çalışacak insan azalması, tarımsal üretimi de olumsuz etkiledi.

Şehirlerde nüfus arttıkça arttı.

İnsanlar rahat rahat oturabildikleri, gerek kocaman balkonlarında kahvaltı yaptıkları, gerekse de bahçesine inerek temiz havayı doyasıya çıkardığı köy evlerinden, bir çatının altında onlarca ailenin yaşadığı, insanların birbirlerini tanımadığı, selamlaşmadığı, ölüsü olsa cenazesine gelmeyecek kadar uzak olduğu insanlarla bir arada sıkışıp yaşamaya çalıştılar.

Zamanla bu yaşantı herkese güzel geldi. Modern geldi.

Ancak gel zaman git zaman şehir hayatı insanları bunaltmaya, nefes alamaz hale getirmeye başladı.

Üstüne üstlük son yaşanan olaylar şehirler insanların kaçmasına neden oldu.

Öncelikle yaşanan pandemi…

Pandemi döneminde insanlar evlerinden çıkamadılar. Parklarda oturup, temiz hava almaya korkan oldular. Zaten aylarca süren yasaklarda evlerinden bile çıkamadılar. O küçücük evler, insanların üzerine daha da beter bir halde geldi.

Sonrasında yaşanan depremler…

Depremlerle birlikte insanlar şehirlerden, apartman hayatından kaçmaya başladılar. Ancak nereye kaçacaksınız?

Köyleri beğenmediniz, müstakil evlere öcü gibi baktınız. Bir daha köylere dönmeyeceğinizi düşünerek, bir ev yeri kadar olabilecek toprağınızı bile sattınız. Hiçbir zaman köye özlem duyacağınız aklınıza gelmedi.

Şuanda insanlar, beğenmedikleri, burun kıvırdıkları köylere özlem duyuyorlar.

İmkanı olsa köyünde rahat rahat yaşamak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor