Demir çelik ihracatında Avrupa rüzgarı başladı

Ağustos ayında büyüme kaydeden demir-çelik sektörü Avrupa’nın ilgi odağı oldu. Artan siparişleri değere çeviren sektör, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde rekor ihracat artışlarına imza attı.

ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektörü ihracatındaki kesintisiz büyümeye dikkat çekerken, yılın ikinci yarısında demir ve demir dışı metaller ihracatında da pozitif bir ivmenin yakalandığının altını çizdi. Tosyalı, “En büyük pazarımız olan Avrupa’dan aldığımız siparişler ve gösterdiğimiz ihracat artışları moral verici. Yılı en iyi şekilde kapatıp, gelecek yıl daha iyi performans göstermeyi arzu ediyoruz. Hedefimiz ihracatta en iyi yılımız olan 2021 performansını yakalamak, hatta geçmek olmalı. Sektör olarak var gücümüzle en iyi seviyelere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

 

(HABER MERKEZİ)-Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği verilerine bakıldığında demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2’lik artışla 64,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 63’lük rekor artışla 220,1 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin ağustos ayı ihracatı yüzde 2,4’lük artışla 22,1 milyar dolar oldu. Bu ayda Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 1,5 artışla 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik sektörü yüzde 5,5’luk artışla 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. İki sektör, Türkiye’nin ağustos ayı ihracatının yüzde 11,3’lük kısmını üstlendi.

“Hedefimiz yılı en iyi şekilde kapatıp, gelecek yıla hazırlanmak”

Ağustos ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, şu açıklamaları yaptı: “Sektör ihracatımız için iyi başlayan 2024 yılı, istikrarlı şekilde devam ediyor. Çelik sektörü ihracatı kesintisiz büyüme kaydederken, daha önce belirttiğimiz gibi demir ve demir dışı metaller sektörümüz de yılın ikinci yarısı ile birlikte pozitif ivme yakaladı. Geçen yıl sektörlerimiz açısından en kötü senaryoları yaşadık, bu yıl hem yeni yatırımların devreye girmesi hem de üretim miktarımızın artması ile toparlanma sürecine girdik. En büyük pazarımız olan Avrupa’dan aldığımız siparişler ve gösterdiğimiz ihracat artışları moral verici. Yılı en iyi şekilde kapatıp, gelecek yıl daha iyi performans göstermeyi arzu ediyoruz. Hedefimiz ihracatta en iyi yılımız olan 2021 performansını yakalamak, hatta geçmek olmalı. Bu potansiyelimiz var. Sektör olarak var gücümüzle en iyi seviyelere ulaşmayı hedefliyoruz.”

Ana pazarlarda rekor artışlar

Ağustos ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında ilk sırada yer alan ülke 190,1 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 147,9 milyon dolar ile İtalya, 127,5 milyon dolar ile Romanya izledi. İlk 10 pazar içinde İspanya’ya yüzde 81, İtalya’ya, 63, Birleşik Krallık’a yüzde 53’lük ihracat artışları kaydedildi.

ADMİB’in ağustos ayı ihracatında ise ilk sırada yer alan ülke 31 milyon dolarla İtalya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla; 25 milyon dolarla Mısır ve 17 milyon dolarla Irak takip etti. İlk 10 pazar içinde Ukrayna’ya yüzde 1562, İtalya’ya yüzde 686, Belçika’ya yüzde 541, Birleşik Krallık’a yüzde 149’luk rekor ihracat artışları kaydedildi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor