AKİB’İN EYLÜL AYI İHRACATI 1,37 MİLYAR DOLAR OLDU

(HABER MERKEZİ)-Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, eylül ayında 1,37 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayarak, hedeflerinin daha büyük olduğunu söyledi. İhracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi demir-çelik, hayvansal gıda ve hazır giyim sektöründe sağladıklarını belirten Fatih Doğan, Yunanistan, Ukrayna, Birleşik Krallık, ABD ve Suriye pazarlarında anlamlı artışlar yakaladıklarını söyledi.

Eylül ayında 22 milyar dolarlık ülke ihracatına AKİB olarak yüzde 7,1 oranında destek verdiklerini ifade eden Başkan Doğan, bölge ihracatının son 9 aylık dönemde yüzde 12 artışla 12,65 milyar dolara ulaştığını, yıllıklandırılmış ihracat performansında ise yüzde 11 artışla 17,43 milyar dolar düzeyine eriştiklerini bildirdi.

“Aktif ve çok yönlü bir ihracat stratejisi izliyoruz”
Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 28 bine yakın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in geleneksel pazarlarda etkinliğini ve pazar çeşitliliğini artırmak için önemli hamleler yaptığını vurgulayan Başkan Doğan, Türk bulgurunu Rusya vitrinine taşıdıklarını, Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılında Dünya Bulgur Günü ilan edilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini, 2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nı da Devlet Başkanı Nikolas Maduro’nun katılımıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti.

AKİB olarak Moskova Dünya Gıda Fuarı’nda 12’inci kez milli katılım organizasyonunu yürüttüklerini kaydeden Başkan Doğan, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe İtalya’nın Salerno şehrine sektörel ticaret heyeti, Mersin Kereste Palet UR-GE Projesi kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da pazarlama faaliyeti gerçekleştirdiklerini anlattı.

Başkan Doğan, “Birliğimiz, aktif ve çok yönlü bir ihracat stratejisi izliyor. Türkiye’nin gıda ve sanayi ürünleri ihracatını global pazarlarda daha güçlü konuma taşımak için önemli adımlar atıyoruz. Bu çabalarımız ihracat hacmimizin artması, Türk ürünlerinin dünya genelinde daha fazla tanınması ve tercih edilmesi açısından son derece değerlidir. Bu faaliyetlerimizde emeği geçen başta Birlik başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve üye ihracatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“Eylül ayında yüzde 42 artış sağladığımız demir-çelik sektörü en önde yer aldı”
AKİB’in eylül ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Doğan, en yüksek değerleri demir-çelik, kimya, hububat ve bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini söyledi. Başkan Doğan, “Yılın 9’uncu ayında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 42 artışla 412,9 milyon dolar değer ile sektörel sıralamada birinciliği elde etti. Yüzde 42 artış sağlayan bu Birliğimizi, 322,3 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 173 milyon dolar değer ile Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti. Yine eylül ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 118,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 111,2 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 103,2 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 36,3 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 32,1 milyon dolar ihracat değerine ulaştı.” diye konuştu.

“Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Irak, Hollanda ve İtalya”
İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Afrika olan AKİB’in eylül ayı ihracat performansını ülkelere göre ele alan Başkan Doğan, şunları söyledi: “Söz konusu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Irak, Hollanda ve İtalya ilk üçü oluşturdu. Irak’a 142,3 milyon dolar, Hollanda’ya 85,2 milyon dolar ve İtalya’ya 77,2 milyon dolar ihracat yaptık. Bu ülkeleri Romanya, ABD, Almanya, Rusya ve Mısır takip etti. Eylül ayında ihracat hacminde en güçlü artışları Yunanistan, Ukrayna, Birleşik Krallık ve ABD pazarlarında sağladık. Yunanistan’a yüzde 113 artışla 39,5 milyon dolar, Ukrayna’ya yüzde 64 artışla 22,7 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 38 artışla 35,5 milyon dolar ve ABD’ye yüzde 36 artışla 56,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor