AHBİB’İN EYLÜL AYI İHRACATI 172,8 MİLYON DOLAR

(HABER MERKEZİ)-Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, eylül ayında 172,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayarak, yeni pazarlarda stratejik ticaret ortağı olmayı hedefliyoruz.

Yılın 9’uncu ayında uzak pazarlarda elde ettikleri rekor düzeydeki artışların ihracat raporlarına yansıdığını vurgulayan Başkan Veysel Memiş, “Eylül ayında ihracat yaptığımız 144 ülkenin 42’sinde ihracatımızı artırdık” dedi.

“Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika pazarlarında aktif rol almalıyız”
Türk gıda ürünlerinin kalitesini ve lezzetini dünya mutfakları ile buluşturmak üzere yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Veysel Memiş, geçen ay Rusya’da gerçekleştirdikleri bulgur tanıtımının yanında İtalya pazarına yönelik düzenledikleri ticari heyet ile üyelerinin bu pazarı da yakından tanıma fırsatı yakaladığını anımsattı. Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün mevcut pazarlarının yanında Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi potansiyeli yüksek olan uzak pazarlarda da etkinliğini artırmayı hedeflediğini kaydeden Başkan Veysel Memiş, “Bu bölgelerde gıda güvenliği ihtiyacını karşılayarak stratejik ticaret ortağı haline gelmeyi amaçlıyoruz. Özellikle Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika gibi hızla büyüyen pazarlarda aktif rol almak sektörümüzün geleceği için kritik önem taşımaktadır.” diye konuştu.

“Eylül ayında en çok bakliyat, pastacılık ürünleri, şeker ve şeker mamulleri ihraç ettik”
Eylül ayında AHBİB sorumluluk bölgesinde sektörün 208 bin 714 ton ürünü değere dönüştürdüğünü kaydeden Başkan Veysel Memiş, “Eylül ayında en çok ihracat yaptığımız ürün grubunda 63 milyon dolar değer ile bakliyat birinci sırada yer aldı. Söz konusu dönemde bakliyat ürün grubunda yüzde 15 oranında artış sağladık. Yüzde 389 artış ve 28,2 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ikinci, yüzde 21 artış ve 19 milyon dolar değer ile şeker ve şeker mamulleri üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında bölge ihracatımızda en önemli ürün kırmızı mercimek oldu. Yüzde 43 artışla 39,2 milyon dolar değere ulaştığımız kırmızı mercimek, bölge sektör ihracatımızın yüzde 23’ünü oluşturdu.” ifadelerini kullandı.
“İhracat artışında Endonezya, Filistin ve Avusturya başı çekti”
AHBİB’in eylül ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, en önemli pazarların Orta Doğu, Afrika, Avrupa Birliği ve Amerika ülkeleri olduğunu, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik yürüttükleri faaliyetlerin söz konusu döneme ilişkin raporlara çarpıcı şekilde yansıdığını söyledi. Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde Irak, Suriye ve İtalya ilk üçte yer aldı. Irak’a yüzde 38 artışla 41,8 milyon dolar, Suriye’ye yüzde 77 artışla 12 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İtalya pazarında 9,4 milyon dolar değere ulaştık. Bu ülkeleri Sudan, Filistin, Mısır, Almanya, Avusturya, Cezayir ve Suudi Arabistan takip etti. Eylül ayında ihracat yaptığımız 144 ülkenin 42’sinde performansını yükselten Birliğimiz, ihracat hacminde en güçlü artışları Endonezya, Filistin, Avusturya, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Honduras ve Guatemala pazarlarında elde etti.” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor