TOPLAM 78 ŞİDDET VAKASI ALINDI BUNLARIN 60’I EV İÇİ ŞİDDET OLDU

(HABER MERKEZİ)-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, 2024 Eylül ayında Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen ihbarlarda artış olduğunu belirterek, elde edilen verilere göre, toplam 78 şiddet vakası ihbarı alınırken, bunların 60’ı ev içi şiddetle ilgili olduğu ifade edildi.

Rapor edilen vakaların 46’sı, kadınların resmi nikahlı oldukları erkekler tarafından maruz kaldıkları şiddetle ilgili olduğu belirtildi. 26 çağrı sığınak talebinde bulunurken, acil müdahale gerektiren 1 vaka ihbarı yapıldı. 61 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılırken, 27 çağrı karakola, 13 çağrı ise barolara yönlendirildi.

Gelen çağrılarda belirtilen mağdurların yaş aralığı 1-80 arasında değişirken, bazı çocuk mağdurların yaşları ihbarcılar tarafından bilinmediği için belirtilmedi. İhbarlarda kadınların büyük çoğunluğunun (%95,5) şiddete maruz kaldığı, bunu %3 ile aile içindeki kız çocuklarının izlediği görüldü.

İhbar edilen şiddet vakalarının önemli bir kısmı psikolojik (%37,08) ve fiziksel şiddet (%43,82) olaylarıydı. Bunun dışında sosyal şiddet %11,24, cinsel şiddet %4,49 ve ekonomik şiddet %3,37 olarak kaydedildi.

Federasyon, şiddet türlerinin birbirinden ayırt edilmesinin kolay olduğunu, ancak gerçek hayatta birçok şiddet türünün birlikte yer aldığını belirtti. Çoğu vakada, bir ya da iki şiddet türü, maruz kalan üzerindeki derin etkileri nedeniyle öne çıkmakta ve ihbarda bulunanlar tarafından dile getirilmektedir.

Veriler, ev içindeki en güvenli yer olduğu düşünülen alanlarda, kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığını göstermektedir. 2024 Eylül ayında, kadınların evli oldukları erkekler %55,6 ile en büyük saldırgan grubunu oluşturmakta, eşleri ise %5,6 ile onları izlemektedir.

Federasyon, bu verilerin acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizerken, toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor