HASAN YAMAN: TÜRKİYE’DEN DOKTOR GÖÇÜ HIZLA ARTIYOR

HABER: MEHMET APAYDIN

Kutlu Parti Genel Başkan Yardımcısı Dt.Hasan Yaman, yaptığı yazılı açıklamayla, Türkiye’den yurtdışına doktor göçünün hızla arttığını söyledi.

Hasan Yaman, doktor göçünün temel nedenleri olarak, ekonomik faktörler, kariyer olanakları, yaşam standartı, korkunç hasta yükünden dolayı mesleki tatminsizlik, hekime şiddet, gelecek ile ilgili kaygıları olduğunu sıraladı.

Hasan Yaman yazılı açıklamasında daha sonra şunları söyledi;

Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalabilmek insan hayatı için en önemli konfordur. Bu konforu sağlayan faktörlerin başında da Doktorlar gelmektedir. Çok zor bir mesleği, zor bir eğitim sürecinden geçerek sıkıntılı  şartlarda yapan doktorların zorlukları gün geçtikçe artmaya devam etmiş olup, günümüzde içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Türkiye’de sağlığın planlayıcısı ve uygulayıcısı Sağlık Bakanlığı ve Hükümet bu sorunları çözeceğine, daha da artmasını seyreder duruma gelmiştir.

Sağlıkta bugün yaşanan kaos sağlıkta dönüşüm projesinin bir parçasıdır. Bu proje çökmüş durumdadır. Hastanelerde aylar hatta yıllar sonraya verilen muayene, tetkik ve ameliyat tarihleri vardır. Bu yığılma ve kuyruklarda tedavi için gelen insanlar daha ne kadar bekletilecek. Yani sözün özü Hastaneler yetersiz, doktorlar çaresiz. Sorunlar büyük. Gelin kısaca bu sorunlara bakalım.

Türkiye’de 2023_24 dönemi itibarı ile 91 i Devlet, 37 si vakıf olmak üzere 128 tane Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Bunlardan 76’sı mezun vermektedir.2024 yılı itibarı ile Tıp Fakültelerinin kontenjanı 17.778’dir.

Türkiye’de yılda ortalama 15.000 kişi Tıp Fakültelerinden mezun olarak doktor olmaktadır.2024 yılı itibarı ile Türkiye’de 104 bini uzman olmak üzere 205 bin Doktor bulunmaktadır. Türkiye’deki   Hekim  sayısı  Almanya, İtalya, Fransa, ve İspanyanın ardından  Avrupa’da  5.sıradadır. Dışardan bakıldığında bu oran güzel gibi görünür ancak nüfusa göre oran yapıldığında Avrupa’nın en düşüğü olarak görülmektedir. Türkiye’de 1000 kişiye 2,2  doktor düşerken OECD ortalaması 3.7, Avrupa’da ise bu  oranda Türkiye sonuncu. İlk sırada ise Yunanistan var. Yani Doktor sayımız az. Her yıl Tıp Fakültelerinden mezun sayısını   göz önüne aldığımızda da bu açığı kapatmak oldukça zor. Bir de ülkemize gelen sayıları milyonları geçen Suriyeli ve Afgan sığınmacıların  sağlık hizmetinden faydalanmasını düşünürsek bu rakamların  korkunç boyutta olduğunu görürüz.

Sağlık kuruluşlarının yükünü artıran bir diğer unsur da yıllık doktora gidiş sayısıdır. 2021 verilerine göre Türkiye’de Doktora gitme sayısı 8. Yani bir kişi ortalama yılda 8 kez doktora gitmektedir. İsveç’te bu oran 2,3 tür. Oranın bu kadar fazla olmasının  nedeni   insanlarımızın genel sağlığının bozuk oluşu, kültürel eksiklik ya da kayıt dışı nüfustan(sığınmacı) kaynaklıdır.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin sunumundaki bu kadar eksiklik ve doktor sayısının azlığı yetmezmiş gibi son yıllarda yurtdışına çok sayıda doktorumuz gitmekte ve bu gidişi durduramamaktayız. Son 12 yılda ülke dışına çıkan doktor sayısı 15 bini bulmuştur. Buna karşılık son 8 yılda 18.685 yabancı sağlık çalışanı çalışma izni aldı. Bilhassa pandemi dönemi ve sonrasında bu gidişler çok artmıştır. Yapılan araştırmalara göre Hekim  göçünün  temel  nedenleri  şu şekilde ortaya çıkmaktadır;

1-Ekonomik faktörler

2-Kariyer olanakları

3-Yaşam standartı

4-Korkunç hasta yükünden dolayı mesleki tatminsizlik

5-Hekime şiddet, yeterli değeri görememe

6-Gelecekle ilgili kaygı.

Yurtdışına giden Doktorlar genel olarak Almanya’yı  tercih etmektedir.

Bu veriler ışığında Türkiye çok acil olarak gelecekte nüfus artış oranına göre ulaşılması gereken hekim sayısını tespit etmeli, Tıp Fakültesi ve kontenjan sayıları belirlenmelidir. Doktora gidişin azaltılması, bunun için de kaliteli sağlık hizmeti verilmesi ve insanlarda sağlık kültürünün ana okulundan verilmesi gereklidir. Yine 1. basamak sağlık hizmetinin daha da güçlendirilmesi , hastalıkları önleyici bilincin geliştirilmesi gereklidir. Bu şekilde 2. ve 3. basamaktaki yığılmalar önlenebilmiş olur.  Yurtdışına Doktor gidişinin önlenmesi için de Hekimlerimize hak ettiği değerin verilmesi, Demokrasinin toplumun tüm katmanlarına yerleştirilmesi, güvenli ve huzurlu  çalışma alanlarının sunulması şarttır. Unutmayalım ki; Doktorlarımız da bu ülkenin imkanları ile yetişmiş, ülkesine ve insanlığa hizmet etmek üzere Mesleğini yapan insanlardır. Olumsuzluklar giderildiğinde büyük kısmı yine Ülkesine dönecektir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor