CHP’li Gürer: Çiftçi zorda, iktidar seyrediyor

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliğinin bu yıl üretimde etkilerinin görüldüğünü ve bazı bölgelerde bir aya yakın mevsim sapmalarının üretim ve satış üzerinde sorunlar yarattığını söyleyerek, gıda da riskler artıyor, çiftçi zorda, iktidar seyrediyor dedi.

Gürer, “Erkenci ürünlerin hasatı sürerken, kışlık ürünlerin yetişmesi dengeleri bozdu. İlaç mücadelesinden verim kaybına kadar olumsuzluklar yaşandı. Ürün pazarda varlığı artmadı, bu da fiyatların tarlada düşük kalmasına yol açtı” dedi.

TARIMDA RİSKLER ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda küresel iklim değişikliğinin yarattığı sorunların, yeni hastalıkların ve zararlıların ortaya çıkmasının yanında sürecin doğru yönetilememesi ile de ilgili olduğunu belirtti. Gürer, “Akdeniz sineği, beyaz sinek, domates güvesi, süne, kahverengi kokarca gibi üretici başına bela olan zararlılar, bu yılda üretimin kalitesinde soruna yol açtı. Akdeniz sineği, Niğde’de dahi önemli ürün kayıplarına yol açtı. Tuzak tabir edilen mücadele yöntemi dışında etkili bir tarım ilacı olmaması, bu zararlının başta şeftali olmak üzere çok farklı ürünlerde dalda ürünü tüketmesine neden oluyor. Bu zararlılar, mevsim etkisi ile varlığı artarken, farklı biçimde dönüşüm gösteren zararlılarla tarım, bu bağlamda izlenmesi gereken boyutta sorunlar yaşıyor. Süreç, maliyetin yükselmesine de neden oluyor.” dedi.

ZARARLILAR VE ÜRETİM KAYBI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tarımda AR-GE çalışmalarının istenen düzeyde olmadığını da belirtti ve “Bu bağlamda yapılması gereken çok iş var,” dedi. Gürer, “Genel olarak tarla ve bahçe bitkileri, önemli ölçüde açık alanda sürdürülmektedir. Bu nedenle her türlü dış etkene açık üretim sağlanmaktadır. Mevsim değişiklikleri verim ve üretim üzerinde büyük etkilere sahiptir. Üretimde kuru tarım alanları dışında sulanabilir alanlarda önemli verim farkı da görülmektedir. Tarımsal üretimde kuraklık, ciddi ürün kayıplarına yol açmaktadır. Dolu, sel, aşırı rüzgar, ani hava ısınmaları, sıcak rüzgar, don gibi faktörler verime önemli ölçüde etki etmektedir. Bu sürece, bu yıl havaların iyi gitmesi ile erken olgunlaşma eklenmiş ve bir aya yakın mevsim öne gelmesi ile sorunlar katlanmıştır. Nemin aşırı düşmesi, yüksek sıcaklık, kuraklığa bağlı üretim sorunları yanında ilaçlama ve gübreleme ile hasat takvimi bozulması sorunları artırmıştır. Bitkisel üretimdeki farklı zararlı ve hastalıkların da bu süreçte sapmasının yarattığı olumsuzluklar, çiftçinin sırtına yük olarak kalmıştır.” dedi.

SUYA DİKKAT

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarıma yönelik yeni düzenleme ve planlamaların ihtiyaç olduğunu belirtti. Gürer, “AKP iktidarları döneminde tarımın yapısal sorunları arttı. Tarım arazileri azalırken, çiftçi sayısı düştü. Küresel iklim değişikliğine karşı çiftçi bilinçlenmesi sağlanmadığı gibi yeterli önlemler alınmadı. Düşük alım politikası ile çiftçinin ürün değer bulması sağlanmadı. Çiftçi refahı gözetilmedi. Mevsim değişikliği ile ortaya çıkan sorunlara duyarlı politikalar geliştirilmedi. Yapılan çalışmalar yetersiz kaldı. Suyun üretimde çok önemli bir yeri var. Su kaynakları tüketiliyor. Sularda kirlenmeler izlenmekle yetinildi. Yer altı suları çekiliyor. Modern sulama yöntemlerinin hızla artırılması da şart. Su seviyesi ve debiler, doğal koşullardaki olumsuzlukların etkisi altında. Kullanıma bağlı yanlış sulama yöntemleri de devam ediyor. Salma sulama bitirilmeli, modern yağmurlama ve damlama gibi daha az su kaybı, daha çok verime hızla geçiş sağlanmalıdır. Dış kaynaklara bağlı su kirlenmeleri önüne geçip, yağmur sularından daha çok fayda sağlayacak uygulamalar da geliştirilmelidir.” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN İŞİ ZOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin işinin giderek zorlaştığını belirtti. “Üretim öncesi, üretim süreci ve üretim sonrası ile ilgili kapsayıcı ve geniş çalışmalarla çözümcü bir yaklaşım yaratılabilir. İktidar, sorunları ciddi biçimde önce irdeleyip, sonra planlayarak aşma noktasında olmalıdır. Zararlıların yarattığı kayıplar, mevsim değişikliği ile ortaya çıkan olumsuz durumlar, üretimi sorunlu kıldığı gibi verim ve çiftçi için büyük gelir kaybı yaratmaktadır. Bunun olumsuz yansıması, raftaki ürün fiyatlarının artması ile tüketiciye olmaktadır. Ayrıca ürün arz açığı ile ithal ürüne yönelmekte, ülke kaynaklarının tüketilmesine neden olmaktadır.” dedi.

BAKANLIK NE YAPIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal kuraklığın izlenmesi ve Türkiye’deki tarımsal araştırma merkezlerinin sayısı hakkında da soru önergesi verdi. Gürer, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında kaç tarımsal meteoroloji istasyonunun bulunduğunu ve son 8 yılda açılan araştırma merkezi sayısını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

ÖMER FETHİ GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ

Ömer Fethi Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soru önergesi şu soruları içerdi:

“Tarımsal kuraklığın daha etkin olarak izlenmesi için TARBİL kapsamında çalışan tarımsal meteoroloji istasyonu sayısı kaçtır?

Günümüzde kullanımda olan araştırma merkezi sayısı ve son 8 yılda açılan araştırma merkezi sayısı kaçtır?”

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI’NIN CEVABI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti:

“Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında yurt genelinde bulunan tarımsal fenolojik ve meteorolojik gözlem istasyonu sayısı 440’tır. TÜBİTAK-TÜSSİDE ile yapılmakta olan ortak çalışma ile yeni geliştirme ve bakım çalışmaları planlanacaktır.” dedi.

TARBİL SİSTEMİ İLE KURAKLIK İZLENİYOR

Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde 440 tarımsal meteoroloji istasyonu bulunduğunu belirterek, kuraklık ve diğer tarımsal olayların bu istasyonlar aracılığıyla izlendiğini ifade etti. Ayrıca, TÜBİTAK-TÜSSİDE ile yürütülen iş birliği çerçevesinde yeni geliştirme ve bakım çalışmalarının planlandığını dile getirdi. Gürer, bakanlığın bu bağlamda çalışmaları artırarak sorunların ardından değil, önünden giden politikalar ve planlamalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor