“SEYHAN VİLAYETİ”NE KAYITLI VATANDAŞTIK

10’uncu yaşıma kadar nüfus kaydım Seyhan Vilâyeti’nde idi. O zamanki ev adresimiz şöyleydi: Yüksekdolap mahallesi, 152 Sokak No.21/23, Adana – Seyhan… 1956’da, adresimizde ufak bir değişiklik oldu: Yüksekdolap Mahallesi, 152 Sokak No.21/23 Adanaİlk adresin en sonundaki “Seyhan” çoktandır yok!..

Çünkü, 20 Mayıs 1956’da kabul edilen ve 1 Haziran 1956 itibariyle yürürlüğe giren yasa ile Seyhan Vilayeti’nin adı, Adana Vilayeti olarak değiştirilmişti. Aslında, 1933’e kadar Adana, Adana’ydı. Resmi Gazete’deki şu birkaç satırlık yazı ile, Adana Vilâyeti yok oldu, yerine Seyhan Vilâyeti geldi. Okuyalım;

“BAZI VİLÂYETLERİN İLGASI VE BAZILARININ BİRLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUNKanun No: 2197 Kabul Tarihi : 20/03/1933 Resmi Gazete Tarihi: 27/05/1933 Resmi Gazete Sayısı: 2411

 Madde 6 – Cebel-ibereket (Osmaniye) Vilâyeti lağvolunmuştur. Vilâyetin merkez kazası olan “Osmaniye” kazası Bahçe, Dörtyol, Seyhan Kazalarile birlikte Adana Vilâyetine ve Islahiye Kazası da Gazi Antep Vilâyetine bağlanmıştır. Bu suretle teşekkül eden Adana Vilâyetinin ismi merkezi Adana olmak üzere “Seyhan”a tebdil olunmuştur.” “Seyhan’a tebdil olunmuştur” demek, “Seyhan olarak değiştirilmiştir” anlamına geliyor.

2 Haziran 1933 günlü Yeni Adana, İl sınırlarımızın ikiye katlandığını ifade eden başlıkla sayısı 5 iken 9’a yükselen ilçeleri şöyle sıralıyordu: Karaisalı, Kadirli, Kozan, Saimbeyli, Feke, Bahçe, Dörtyol, Ceyhan, Osmaniye. 1927’de 300 bin olan il nüfusu, böylece 363 bin’e çıkmıştı…

O yıllarda “Mağara” diye bilinen ve Karaisalı’ya bağlı olan Aladağ, İmamoğlu ile Karataş henüz ilçe payesi alamamış ufak yerleşim yerleriydi.

İlimiz “Seyhan Vilâyeti” adını 1956’ya kadar taşıdı. İzin verirseniz, şimdi de 1956 yılının yasasını okuyalım birlikte;

Seyhan Vilâyeti adının (Adana) olarak değiştirilmesi hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâmı : 2 . II. 1956 – Sayı : 9223) No, * Kabul tarihi 6644 25.1.1956 MADDE 1. — Seyhan Vilâyeti adı, şimdiki hudutları içinde bulunan ve Adana merkez, Ceyhan, Osmaniye, Bahçe, Kadirli, Kozan, Feke, Saimbeyli, Karaisalı ve Pozantı kazalarını ihtiva etmek üzere Adana olarak kabul edilmiştir. MADDE 2. — Bu kanım neşri tarihinden itibaren mer’idir. MADDE 3. — Bu kanun hükümlerini icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur. 30 Ocak 1956”

Oy kaygısına düşen Tansu Çiller ile ortağı Devlet Bahçeli anlaşarak 26 Ekim 1996’da Osmaniye’yi yeniden il yaparak Adana’dan ayırdılar. Bahçe, Kadirli, Sumbas, Toprakkale, Hasanbeyli ve Düziçi ilçeleri de Osmaniye’ye bağlanınca, 4’üncü Vilayet durumundaki Adana, 6’ncılığa gerilemiş oldu.

Kapuzbaşı şelaleleri Kayseri’ye taşınmıştı. Mersin’i mesken edinen Radyomuzdan sonra toprağımız taşındı. Karayolları Bölge Müdürlüğü de, DDY Bölge Müdürlüğü de artık Mersinli. Havalimanımız var(mış); Mersin’e gitti diye biliyoruz.

Geriye kaldı Taşköprü, Seyhan Nehri, Büyüksaat ve Ulucami. Bunları bari bize bıraksalar ya!..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor