Gürer: Biyolojik zenginliğimize de saldırı var

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de yaban hayvan kaçakçılığı ve av turizmi uygulamalarına dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı soru önergesi vererek, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği ve stratejik konumu nedeniyle yasa dışı hayvan ticaretine dikkat çekti ve son yıllarda gerçekleşen kaçakçılık vakalarından, av turizmini Bakana  sorular sordu.

GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesinde;

“Son beş yıl içerisinde Türkiye genelinde tespit edilen yasa dışı hayvan kaçakçılığı vakalarının toplam sayısı nedir?

Son beş yıl içinde yasa dışı hayvan ticareti suçlamasıyla yakalanan kişilerin yıllara göre sayısal dağılımı nasıldır? Bu suçlan işleyen kişiler içinde yabancı uyruklu kişilerin sayısı kaçtır?

Bu kişilere uygulanan cezai işlemler nelerdir?

2023 ve 2024 yıllarında Türkiye’ye sokulmak istenen veya Türkiye’den kaçırılmak istenen yaban hayvanların türlerine göre sayısal dağılımı nasıldır?

Hayvan kaçakçılığında en yaygın olarak kullanılan ulaşım yolları nelerdir? (Örneğin, hava yolu, kara yolu, deniz yolu vb.)

Hayvan kaçakçılığı vakalarının en yoğun yaşandığı iller hangileridir?

Ülkemizde yaban hayvanlarının ücret karşılığında yabancı ülke avcılarına vurdurulmasına olanak tanıyan av turizmi uygulaması devam etmekte midir?

Yılda kaç yaban hayvanının av turizmi kapsamında vurulmasına izin verilmektedir?

Niğde Aladağlar’da son beş yılda kaç yaban keçisi, av turizmi kapsamında yabancı avcılara ücret karşılığında vurulmasına izin verilmiştir?

Bu süreçte ne kadar ücret alınmıştır? Niğde Aladağlar’da mevcut yaban keçisi varlığı bilinmekte midir?

Ülke genelinde bir yılda av turizmi kapsamında vurulan yaban keçisi sayısı kaçtır?

Av turizmi için ülkemize gelip izinli avlanma yapan turistlerin ülkelere göre sayısal dağılımı nasıldır?

Avlanmadan alınan  toplam ücret ne kadardır ve bu gelirler nerelerde kullanılmaktadır?” Sorularını yöneltti.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI’NIN YANITLARI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, son beş yılda Türkiye’de tespit edilen biyokaçakçılık vakalarında 10 yabancı uyruklu kişinin yakalandığını ve bu kişilere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulandığını belirtti. Bakan Yumaklı, “Yabancı uyruklu şahıslar hakkında cezai işlemler Dışişleri Bakanlığı ve ilgili ülkenin büyükelçilikleri aracılığıyla tebliğ edilmektedir” dedi.

Biyokaçakçılık vakalarının en yoğun görüldüğü iller arasında İstanbul, Antalya, İzmir, Edirne, Hatay, Mersin, Adana, Artvin, Gümüşhane ve Kars’ın öne çıktığını ifade eden Bakan, hayvan kaçakçılığında kara, hava ve deniz yollarının en sık kullanılan ulaşım yolları olduğunu dile getirdi.

Yumaklı’nın açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta ise 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin biyokaçakçılık verileri oldu. “2023 yılında ülkemizden kaçırılmak istenen yaban hayvanlarına ilişkin herhangi bir vaka bulunmamakla birlikte, 2024 yılında dört vaka tespit edilmiştir. Akrep, tarantula, örümcek türleri ile sincap gibi canlılar yurtdışına çıkarılmak istenirken, arazide izinsiz olarak toplanan kelebekler ve böcekler kontrol sırasında yakalanmıştır” ifadelerini kullandı.

AV TURİZMİ DEVAM EDİYOR

Av turizmi uygulamalarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Yumaklı, bu uygulamaların “Kara Avcılığı Kanunu, uluslararası sözleşmeler ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde” sürdüğünü belirtti. Yumaklı, av turizminden elde edilen gelirlerin, koruma kontrol ve yaban hayatını destekleme faaliyetlerinde kullanıldığını söyledi. Gürer’in Niğde Aladağlar’da yabancı avcılar tarafından vurulan yaban keçisi sayısına ilişkin sorusuna ise doğrudan bir sayı vermekten kaçınan Bakan, genel bilgi vermekle yetindi.

GÜRER: “BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAK İÇİN DAHA FAZLA ÖNLEM ALINMALI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakan soruların önemli bölümüne yanıt vermedi.Özellikle kamuoyuna yansıdığında tepki oluşturacak sorulara yanıtsız bırakıldı.Şeffaflıkla yanıt verilmesi sürecin sorunları ve yanlış uygulamaları göstereceği için Bakan bu yanıtlardan kaçınmıştır.Yaban hayvanları av türizm  kapsamında yurt dışından gelen avcılara ücret karşılığı  vurduruluyordu.Dağ keçileri bu bağlamda öncelikle avlanan hayvanlardı .Geçmişte kaç adet vuruldu .Ne kadar ücret alındı ? Açıklanıyordu.CB sistemi ile açık ve anlaşılır yanıtlar verilmiyor”dedi.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor