İSKENDER BAYHAN; “YEREL BASIN ÇALIŞANLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÇALIŞIYOR” DEDİ

(HABER MERKEZİ)- Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, yerel basında çalışan basın emekçilerinin açlık sınırının altında ücret, güvencesizlik ve uzun çalışma saatleri gibi sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği sorularla durumu eleştirdi.

Bayhan, Türkiye’nin 180 ülke arasında basın özgürlüğü açısından 158. sırada yer aldığını ve bu durumun “çok vahim” olduğunu belirterek, gazetecilerin tutuklama, gözaltı, sansür ve baskı gibi zorluklarla mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını vurguladı. Artan enflasyon ve derinleşen yoksulluk karşısında yerel medya çalışanlarının hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti.

Yerel medyada çalışan emekçilerin çoğunun asgari ücretin bile altında maaş aldığını ve ek iş yaparak geçim sağlamaya çalıştığını kaydeden Bayhan, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın araştırmalarına dayanarak yerel medya kuruluşlarındaki sorunları dile getirdi. Gazetecilerin “telifli” veya “stajyer” olarak sigortasız ve düşük ücretlerle çalışmaya zorlandığını belirtti. Ayrıca, yerel medya kuruluşlarının Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilmek için gerekli kadro sayısını karşılayamadığını vurguladı.

Basın İlan Kurumu’nun İlan Dağıtımında Adaletsizlik

Bayhan, Basın İlan Kurumu’nun ilan dağıtımında adaletsizlik yarattığını ifade ederek, “İlan dağıtımının daha adil bir şekilde düzenlenmesi ve gelir eşitsizliklerinin giderilmesi için bir adım atmayı planlıyor musunuz?” diye sordu. Ayrıca, Basın İlan Kurumu’nun gösterge ve IP girişlerini düşürmesiyle ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını merak etti.

Zonguldak ve İzmir’de Eylemler

Yerel medyada yaşanan sorunların yalnızca ilan gelirleriyle sınırlı olmadığını dile getiren Bayhan, Zonguldak’taki yerel basın çalışanlarının 21-23 Ekim 2024 tarihlerinde üç günlük oturma eylemi düzenlediğini belirtti. Bu eylemin gazetecilerin Basın İlan Kurumu’ndan alacakları desteğin artırılması ve maaşlarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirdiğini ifade etti. Önceki bir eylemin de 22 Temmuz’da İzmir’de düzenlendiğini hatırlattı.

BİK Denetimlerinin Artırılması Gerek

Bayhan, kamuda uygulanan tasarruf tedbirlerinin resmi ilan gelirlerini azalttığını ve bunun yerel medya üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, bazı kamu kurumlarının ilanlarını kesme kararı almasının büyük bir baskı yarattığını söyledi. Ayrıca, yerel medya çalışanlarının sendikalaşmasının imkânsız hale geldiğini belirterek, “BİK denetimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

Bayhan, yerel medya çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, çözüm için atılacak adımları sordu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor