BÜYÜKŞEHİR’DEKİ YANLIŞ KARARLA ADANA’DA PALMİYELERİN TÜMÜ ÜÇ YILDA YOK OLUR

HABER: Nurettin ÇELMEOĞLU

2007’den bu yana ciddiyetle mücadele edilen Kırmızı Palmiye Böceği tekrar ve yoğun biçimde yayılmaya başladı. Karataş ile Kabasakal yollarını süsleyen ağaçların onlarcası tamamen ölmüş durumda. Buna göre, daha yüzlerce palmiyenin böcek baskını altında olduğu kuşkusuz.

Yeryüzünde böceği en çabuk ve en etkin biçimde bastıran kent Adana oldu. Çalışmaların koordinatörü olduğumdan Avrupa’ya 2007 ve 2008’de iki kez davet edilerek başarımızı anlattım. Yine, Tarım bakanlığı yetkililerin isteği üzerine, her ilde yanıma verilen yardımcı ile Manavgat’tan Çanakkale’ye kadar önemli bölgelerde uyarıda bulundum, sinevizyonla çözüm önerdim.

Aynı Bakanlık, TRT’de canlı yayın yapmamı istedi, yerine getirdim.

BÜYÜK HATA

Salgını bastırmanın temelinde, böcek vurgunuyla yaşamını yitirmiş veya yitirmek üzere olan ağaçların, bu işi iyi bilen uzman nezaretinde kontrollü kesimi. Aksi takdire, dünya ortalamasına göre kontrolsüz kesilen her ağaçtan çıkacak böcekler, 200 kadar ağacı etkileyebilecek.

Ülkemizde ve Akdeniz havzasındaki birçok kentte başlarına bela olduğum böcekler intikam için olmalı bahçemdeki hurmayı seçmiş. Sİnsi olduğundan fark edemedik. Ağaçta hayır yok. Belediyedeki ilgili arkadaşı aradım. Bizzat yetiştirdiğim, ağaçları enjeksiyonla ve hatta ameliyatla kurtarmayı öğrettiğim deneyimli arkadaş.

İli gün sonra aradığımda, Parklar Bahçeler Müdürlüğü’ne gelen yeni yetkilinin “Özel yerlere girmeyelim” diyerek engellediğini söyledi. İnanılmaz hata!.. Eminim ki salgın iyice yayılmış ve pek çok özel alanda da yüzlerce palmiye var. Sonunda kontrolsüz kesimle on binlerce palmiye vurgun yiyecek. Neticede 3 yıla kalmaz Adana’daki 120 bin palmiyeden eser kalmaz. Çünkü hiçbir özel alan sahibinde kontrollü kesim için alet-edavat ve kimyasal bulunmaz. Daha da önemlisi bilgi yoktur. Sonunda, 2007’den bu yana sarfedilen emek ve masraf ziyan olduğu gibi, simge ağaçlarımızdan da eser kalmayacak.

ADANA’NIN SİMGESİ

Karatepe’de, 2700 yıl önce yapılan rölyefteki palmiye, dünya literatüründe yer buldu. 300 yıl öncesinden bu yana yapılan Adana gravürlerinde de palmiyelere bol bol yer verilmiş. Halen de kentin önemli simgelerinden. Özellikle palmiyenin yetişmediği orta ve Kuzey Avrupa Kuşağı bölgemizde en çok palmiye ile kaktüs incirlerinden etkileniyor. Ayrıca, Çukurova Üniversitesinden Profesör Ekrem Atakan da, ölen her ağaçtaki konuk böceklerin yok olmasını, besin zincirine vurulan darbe olarak nitelemekte. Profesör Atakan, palmiyelerin çok iyi birer konukçu olduğunu belirtirken endişelerini de ifade ediyor..

BAŞKAN KARALAR TALİMAT VERİRSE

Belli ki yeni geldiğini öğrendiğim yetkili bu alanda bilgisiz. Normal sayarım; fakat kendilerine izah edilmesine rağmen “Hayır!” demsini yadırgadım ve kınadım. Silsileye saygım nedeniyle Genel Sekreter Türkân Hanım’a ulaşmak istedim; yurtdışındaymış. Demek ki geleceği besbelli felâketi önlemek, rahatsız etmek istemediğim Zeydan Başkanımızın talimatına kalmış.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor