Çiriş otu, zorlu yolculuktan sonra sofralara geliyor
ADANA (İHA) – Adana’nın Pozantı ilçesinin yüksek rakımlı dağlarında
bulunan ve baharın müjdecisi olarak bilinen “çiriş otu” zorlu bir yolculuğun
ardından sofralardaki yerini alıyor. Çiriş otunun tezgahlardaki fiyatı ise 5-10
TL arasında değişiyor.
Zorlu bir yolculuğun ardından sofralara gelen yüksek ve sarp dağlarda, karın
erimesiyle birlikte çıkan çiriş otu, halk arasında farklı şekillerde
tüketiliyor. Çiriş otunu toplamak için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde
onlarca kilometre yol yürüyor.
Yüksek rakımlı dağlarda zorlu bir yolculuğun ardından çiriş topladıklarını
belirten Mehmet Örs, çiriş otunun bölgede bazı aileler için geçim kaynağı
olduğunu dile getirdi.
Çiriş otunun mart, nisan ve mayıs aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni
çıkarken dağlardan toplandığını belirten Örs, “Hiçbir ilaçlama olmadan gübre
olmadan yetişen bu doğal ürün bölgemizde sevilir ve çok miktarda tüketilir. Ben
çiriş otunu Gökbez Mahallesi Armutoluğu mevkisinin yüksek ve sarp kesimlerinden
topluyorum. Halk arasında baharın müjdecisi olarak biliniyor. Mutfaklarda
böreği, çorbası, sulu yemeği ve pilavı yapılır farklı çeşitte yapılan bu
yemekler çok lezzetlidir. Pozantı’nın etrafındaki tüm dağlarda bulunur. Halk
geleneğinde bu otun faydaları arasında vücuttaki ağrıları dindirdiği,
bağırsaktaki kıl kurtlarını öldürdüğü, idrar söktüğü, mesane taşlarına etki
ettiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sirke ile kaynatılmış çiçek ve
yapraklarının akrep ve yılan sokmalarında faydalı olduğu söyleniyor. Aynı
zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bunların yanında çiriş otunun
saçkıran hastalığına ve egzamaya iyi geldiği biliniyor” diye konuştu.