Gürer: “2024 yılının ilk 10 ayında 145 bin ton şeker ithal edildi”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada Türkiye’nin şeker ithalatına bağımlı hale gelmesini ve tarım politikalarındaki yanlışları eleştirerek, sadece 2024 yılının ilk 10 ayında 145 bin ton şeker ithal edildiğini söyledi.

Gürer, tarımda sorumlu bir yönetim anlayışının eksikliği nedeniyle Türkiye’nin ithalata mecbur bırakıldığını ifade ederek, “Ülkemizde ortalama 23 milyon ton şeker pancarı yetiştiriliyor ve bundan 2 milyon 800 bin ton şeker elde ediliyor. Aslında Türkiye’nin şeker üretimi kendine yeterli düzeyde. İthalata ihtiyaç yok. AKP iktidarının yabancı ülke çiftçilerinin ürünlerine merakı var. İthalat durmuyor” dedi.

 ŞEKER PANCARI STRATEJİK ÖNEME SAHİP

 Şeker pancarının sadece şeker üretimi değil, yan ürünleriyle de stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan  Ömer Fethi Gürer, “Şeker pancarından melas, alkol, küspe ve maya gibi ürünler elde ediliyor. Ancak AKP iktidarları döneminde, diğer birçok üründe olduğu gibi, şekerde de ithalat arttı” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

 İTHALAT RAKAMLARI DİKKAT ÇEKİYOR

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin şeker ithalatındaki artışı rakamlarla gözler önüne serdi:

“2021 yılında 5.051 ton şeker ithalatımız vardı. 2022’de bu rakam 602.459 tona yükseldi ve 439 milyon 205 bin dolar yurt dışına ödendi. Çünkü bu süreçte şeker fabrikaları özelleştirilmiş, şekerin karaborsaya düşmesinin yolu açılmış ve birileri buradan büyük vurgun vurmuştu. Türkiye’de 33 şeker fabrikasından 16’sı devletten çıktı, sadece 15’i kamuya kaldı. Kamu fabrikaları şeker üretmeye devam etse de ithalat durdurulamıyor.”

 “ŞEKER PANCARI ALANLARI DARALIYOR”

 Şeker pancarı ekim alanlarının son yıllarda daraldığını ifade eden  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2010 yılında 3 milyon 287 bin dekar olan şeker pancarı ekim alanı bugün 2 milyon 954 bin dekara geriledi. Bu gerilemenin önüne geçilmeli” dedi.

 145 BİN TON ŞEKER İTHAL EDİLDİ

 Gürer, bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yönelttiği sorunun yanıtını da paylaştı:

“2024 yılının ilk 10 ayında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 145.000 ton şeker ithal edilmiş ve bunun için 98 milyon dolar ödeme yapılmış. Yurt dışından getirilen bu şeker işlenerek ihraç edilmiş. Ancak bu model Türk çiftçisine bir katkı sağlamıyor.”

 “ÇÖZÜM İTHALATTA DEĞİL, ÜRETİMDE”

 Türkiye’nin şeker ithalatına ihtiyacı olmadığını belirten Gürer, çözümün üretimi artırmakta olduğunu vurguladı:

“Türkiye çiftçisi daha fazla üretmeli. İthalat Türkiye için çözüm değil; aksine tarım için büyük bir sorun oluşturuyor. Şeker ithalatından vazgeçilerek, Türk çiftçisinin ürettiği şeker ihraç edilmeli.”

Gürer, tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, Türk tarımının ithalat bağımlılığından kurtarılmasının önemine dikkat çekti.

Gürer farklı ürünlerde arz açığı giderilmeli ve DİR kapsamında ithal ürün getirmek yerine bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi sağlanmalıdır” dedi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor