CHP’li Şevkin; “Tarımsal sulamada yüzde 50 kayıp yaşanıyor”
(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, yaptığı açıklamayla Türkiye tarımının acilen kapalı basınçlı sulama sistemine geçmesi gerektiğini vurgulayarak, Tarımsal sulamada yüzde 50 kayıp yaşanıyor. Tarımda acilen, modern kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmelidir. Türkiye’nin modern sulama sistemi yüzde 29’a kaldı” dedi.
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını dikkat çeken Dr. Şevkin, modern kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesiyle iletim kayıplarının minimum seviyeye indirilerek, yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yüzde 65 su tasarrufu sağlandığını kaydetti. Konuyla ilgili meclisi göreve çağıran ve araştırma önergesi sunan Dr. Şevkin, Türkiye’de sarf edilen suyun yüzde 74’üne karşılık gelen 44 milyar metreküpünün tarım sektöründe kullanıldığını belirtti.
“KAPALI SİSTEM YÜZDE 29’DA KALDI”
Sağlıklı gelecek nesiller, sağlıklı topraklar ve tarım sektörünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için kapalı basınçlı sulama sisteminin yaygınlaştırılmasının önemini aktaran Dr. Şevkin, “Büyük ölçüde tasarruf sağlayan modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması yönünde önemli adımlar atılmalıdır. Türkiye’nin tarımda modern sulama sistemleri yüzde 29 civarında kalmıştır. Türkiye’deki mevcut klasik sulama sistemleri ve sulama şebekeleri modernize edilerek hızla yağmurlama ve damla sulamaya dönüştürülmelidir” dedi.
CHP’li Dr. Şevkin, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Adana’da projesi hazır olan kapalı basınçlı sulama projesi için 2025 yılında gerekli bütçenin ayrılarak uygulamaya geçilmesi çağrısında bulundu. Meclise Araştırma Önergesi sunan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal sulamada yüzde 29’a ulaşan modern sulama sistemlerinin kullanımını, devam eden projelerin tamamlanmasıyla yüzde 94’e yükseltmeyi hedeflediğinin bilindiğini ancak bu hedefin kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurguladı.
ADANA PROESİNE BÜTÇE İSTEDİ, “TÜRKİYE’DE DE YAYGINLAŞMALI” DEDİ
Türkiye’nin tatlı su kaynaklarının yüzde 75’ini kullanan tarım sektöründe, suyu açık kanal ve kanaletlerle ovaya dağıtırken buharlaşma ve kırıklar sebebiyle yaklaşık yüzde 50’sini daha tarlaya ulaşmadan kaybettiğini savlayan Dr. Şevkin, araştırma önergesini şu gerekçelere dayandırdı:
“Tarlalarda salma sulama yöntemiyle gelen suyun sadece yarısından az bir kısmından bitki faydalanabilmekte, gerisi ise drenajlara ve oradan da denize yollanmaktadır. Bir başka deyişle ülkemiz; barajlardan çıkan suyun, salma sulama yöntemiyle sadece yüzde 25’inden faydalanabilmektedir. Bu arada toprağın en iyi kısmı da erozyon ile yok edilmekte ve tuzlanmaya sebep olmaktadır.
Tarımda en modern sulama, basınçlı sistemlerle bitki köküne kadar yapılan modern sulama yöntemleridir ve bu sulama modelleri düşük faizli kredilerle devlet tarafından da teşvik edilmektedir. Ancak bu sulama yöntemi ile de enerji harcayarak üretim maliyeti artmaktadır. Bu nedenle artık modern tarım yapılan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yatırımları başlayan kapalı basınçlı sistem sulama projelerine öncelik verilmelidir.
Açık kanal ve kanaletlerle yapılan eski ve demode sistem sulama projeleri yerine, istimlak ve toprak kaybı gerektirmeyen kapalı basınçlı sisteme geçilerek, topraklar, su ve enerji gelecek nesiller için korunmalıdır. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Adana’da olduğu gibi diğer illerde de projesi hazır olan kapalı basınçlı sulama projesinin 2025 yılında gerekli bütçenin ayrılarak uygulamasına geçilmesi beklenmektedir.”