ÜRETİCİ DE DERTLİ TÜKETİCİ DE

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte kışlık meyve ve sebzeye de talep olmaya başladı. Yaz mevsiminde de kış mevsiminde de Adana’da yetiştirilmeye devam edilen limon için kışlık dönem başladı. Başladı başlamasına da limon konusunda hem üretici dertli hem de tüketici…

Üretici dertli çünkü ürettiği ürünü satamıyor. Şuanda Kozan’da bahçede limonu 2 liradan satıyorlar. Evet yanlış duymadınız 2 liradan satılıyor. Üretici bu fiyata bile sattığına mutlu oluyor en azından dalında kalmadı diye…

Tüketici dertli çünkü tüketici de limonu alamıyor. Limon şuanda pazarlarda, manavlarda 15 lira ile 30 lira arasında satılıyor. İnsanlar da bu hayat pahalılığında limona 30 lira vermek istemiyor. Önceki gibi kilo kilo değil tane tane almayı tercih ediyor.

Evet gördüğünüz gibi her 2 kesim de dertli. Biri satamıyor biri ise alamıyor. Sadece bu ticarette yüzü gülen üreticiden ucuza alıp markete, hale pahalıya satan aracılar oluyor galiba. Bu aracılar zaten oldu bitti üreticinin başındaki en büyük bela. Üreticilerin ürünlerini yok paraya alıp üzerine bir dünya kar koyarak satıp cebini dolduran bu kişiler emek vermeden para kazanmanın en güzel şeklini yapıyorlar.

Ancak olan üreticiye oluyor, ürünü satamıyor. Tüketiciye oluyor, istediği kadar almakta zorlanıyor.

Limon zaten fiyatı ile yaz başından bu yana gündemden düşmedi. Yazın Adana’da limonun 90 liraya satıldığını gördük. Evet bu gözler Adana’da limonun 90 liraya satıldığını gördü. Limonda her zaman fiyat oyunları oluyor.

Limon çok para ettiği zamanlarda insanlar bahçelerini, tarlalarını müthiş bir şekilde limonla doldurdular. Her yerden limon fışkırdı adeta. Üretim çok çok arttı. Üretimin artması paralelinde limon para etmedi. Talep arz karşısında yetersiz kaldı.

Ancak limonda fiyat düşmedi. Şuanda limon üretimi gerçekten çok fazla… Üretici limonunu 2 liraya zor satar hale geldi. Pazarlarda da bizlere 15-20 liraya satıyorlar. Manavlarda zaten fiyatlara yaklaşılmıyor.

Bu uçurumun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Üretici satamaz, vatandaş alamaz böylesine bir çelişki nerede görülmüş?

Öte yandan ihracata da ağırlık verilmesi gerekiyor. Uluslara arası pazara açılma üreticiyi çok rahatlatacaktır. Bizim limonumuzu almak isteyen ülkeler elbette vardır. Önemli olan pazarlama ve ihracata dönük işlemlerin hız kazanması.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor