54 GAZETECİNİN ÖLÜMLERİNİN 3’TE BİRİNDEN İSRAİL ORDUSU SORUMLU

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 2024 raporunu yayımladı. Rapora göre, bu yıl dünya genelinde öldürülen 54 gazetecinin ölümlerinin 3’te 1’inden İsrail ordusu sorumlu. Dünya genelinde 2024’te 550 gazeteci tutuklu, 55 gazeteci esir ve 95 gazeteci ise kayıp durumunda bulunuyor.

 

 

(HABER MERKEZİ)- Sınır Tanımayan Gazeteciler(RSF), dünya genelindeki gazetecilerin durumuna ilişkin 2024 raporunu yayımladı.

Rapor, 2024 yılının gazeteciler için ne kadar zor olduğunu göz önüne getirdi. Dünya genelinde 2024’te 550 gazeteci tutuklu, 55 gazeteci esir ve 95 gazeteci ise kayıpken 54 gazeteci de öldürüldü.

Bu yıl dünya genelinde 54 gazeteci öldürülürken, bu son 5 yılın en yüksek sayısı olarak kayıtlara geçti. Söz konusu gazetecilerin çoğu, çatışma ortamında öldürüldü. Bu yıl dünyada her 3 gazeteciden biri İsrail ordusunun bombaları altında hayatını kaybetti. Bunlardan 16’sı Gazze’de, 2’si ise Lübnan’da yaşamını kaybetti.

Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de ölen gazeteci sayısı 145’i aşarken, bunlardan en az 35’i İsrail ordusu tarafından hedef alınarak veya görev başında öldürüldü.

Gazze ve Lübnan’da onlarca gazetecinin mesleği nedeniyle hedef alınarak İsrail tarafından öldürüldüğüne dair yeterince delile sahip olduğunu belirten RSF, şu ana kadar, İsrail ordusunun gazetecilere karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle 4 şikayeti Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) iletti.

RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, İsrail’in Gazze’de hedef alarak öldürdüğü gazetecilerle ilgili, “Bu muhabirlerin çoğunun kimliği belirlenebiliyordu ve statüleri nedeniyle korunuyorlardı ancak yine de uluslararası sözleşmeleri kasten göz ardı eden İsrail’in saldırılarında öldürüldüler. Gazze, 2024’te gazeteciler için en tehlikeli bölge haline geldi; burada gazetecilik bile yok olma tehdidi altında.” ifadesini kullandı.

Bruttin, açıklamasının devamında gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kaldığını ve bunun uluslararası hukuk açısından endişe verici olduğunu vurgulayarak, “Gazeteciler gerçeği savundukları için öldürülüyor. Onları korumak, hakikati korumaktır” dedi.

2024 yılında 550 gazeteci tutuklandı. En fazla tutuklu gazeteci barındıran ülkeler sırasıyla Çin (11’i Hong Kong’da olmak üzere toplam 124), Myanmar (61), İsrail (41) ve Belarus (40) olarak kaydedildi.

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu bilançoyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısında 2024’te kayda değer bir düşüş yaşandığını belirterek, “Düşüş gösteren tutuklu gazeteci sayısı, Türkiye’de adli kontrolün hızla yaygınlaşması gibi habercilerin hareket özgürlüğü ve zihinlerini teslim almaya dönük antidemokratik başka bir pratiğin varlığını gizlememelidir.

Nitekim, susturma girişimlerinin ve haberlerin etkisiz kılınmasının yolu olarak, belki de tutuklamanın yerine geçecek tarzda, neredeyse sistematik endişe verici bir online sansür pratiğini gözlemliyoruz” ifadelerine yer verdi.

RSF’nin 2024 yılı bilançosunu yayımladığı rapora göre dünya genelinde 95 gazeteciden haber alınamıyor. Bu gazetecilerin 39’u Güney Amerika ülkelerinde kayboldu.

2024 yılında 55 gazetecinin rehin tutulduğu açıklandı. Rehin tutulan gazetecilerin yüzde 70’inin Suriye’de bulunduğu belirtildi. 55 gazetecinin IŞİD tarafından rehin alındığı kayıtlarda yer alırken, 11’ini ise ÖSO’nun da aralarında bulunduğu Suriye muhalif grupların rehin alması dikkat çekti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor