Ulusal Gençlik Parlementosu 15. Olağan Genel Kurulu’nu düzenledi
HABER: Salih Onur BAŞKAN
ADANA (BÖLGE)-Ulusal Gençlik Parlementosu (UGP) 15.Olağan Genel Kurulu 2-5 Mayıs tarihlerinde Crownie Plaza Ankara’da gerçekleşti. Adana’yı temsilen AGEDER (Adana Genç Eller Derneği), ATODER (Adana Talasemi ve orak hücre anemi hastaları derneği) ve Çukurova Kent Konseyi Gençlik Meclisi katıldı.
Son 6 ayda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik proje ve etkinlik yürüten UGP ve Habitat derneği ile birlikte, genel kurul öncesi katılımcılarına 17 madde ile hedef belirledi. Bu hedefleri sırası ile ;
-Yoksulluğa son (Fakirliğin tüm şekillerini her yerde sona erdirmek)
-Açlığa son (Açlığı sona erdirmek, gıda güvenlğine ve daha iyi beslenmeye ulaşmak. Sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmak.)
-Sağlıklı bireyler (Her yaş için sağlıklı yaşamayı garanti altına almak)
-Nitelikli eğitim (Herkes için ulaşılabilir kaliteli eğitimi garanti altına almak ve eğitimi yaşam boyu desteklemek)
-Toplumsal cinsiyet eşitliği (Cinsiyet eşitliğine ulaşmak ve tüm kadınların durumlarını güçlendirmek)
-Temiz su ve sıhhi koşullar (Temiz suya ulaşımı, suyun sürdürülebilir biçimde sağlanmasını ve bununla birlikte temizliği garanti altına almak.)
-Erişilebilir ve temiz enerji (Herkesin uygun fiyatlı, güvenilir sürdürülebilir ve modern enerjiye sahip olmasını garantiye almak.)
-İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme (Sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi; tam üretken ve düzgün işlere sahip olmayı desteklemek.)
-Sanayi yenilikçilik ve altyapı (Dayanıklı altyapılar kurmak, herkesi içine alan sürdürülebilir endüstrileşmeyi desteklemek ve yaratıcılığı beslemek.)
-Eşitliklerin azaltılması (Ülkeler içindeki ve ülkeler arasındaki eşitsizliği azaltmak)
-Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları (Şehirleri ve tüm yerleşim birimlerini herkesi kapsayacak şekilde güvenlikli, dayanıklı ve sürdürülebilir yapmak.)
-Sorumlu tüketim ve üretim (Sürdürülebilir üretim ve tüketim yapılarını garanti altına almak)
-İklim eylemi (İklim değişikliği ve etkilerine karşı savaşacak önlemleri acilen almak.)
-Sudaki yaşam (Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve tüm deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir biçimde kullanmak.)
-Karasal yaşam (Yer ekosistemlerini korumak, düzeltmek ve sürdürülebilir kullanımlarını sağlamak. Ormanları sürdürülebilir bir biçimde işletmek, çölleşmeyle savaşmak, toprak kaybını durdurmak-geri çevirmek ve biyoçeşitlilik kaybını durdurmak.)
-Barış adalet ve güçlü kurumlar (Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kimseyi dışarıda bırakmayan toplumları desteklemek, herkes için adaleti sağlamak ve her seviyede etkili-hesap verebilir kurumlar oluşturmak.)
-Hedefler için ortaklıklar (Sürdürülebilir kalkınma için küresek ortaklıkları canlandırıp, uygulama yöntemini kuvvetlendirmek.) olarak belirlenen kongrede, Türkiye’nin 81 ilinden sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Katılımcı ve konuşmacılar arasında Türkiye’nin en genç belediye başkanı olan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Toplumsal Cinsiyet Eşitçiliği Uzmanı Zelal Yalçın da vardı. Kongrede birçok atölye çalışması düzenlendi. Yoğun bir 4 günün ardından Ankara’da düzenlenen olağan genel kurul sonrası katılımcılar Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de ihmal etmediler. Anıtkabir’e ziyaretleri sonrası birlikte fotoğraf çekilerek anı ölümsüzleştirdiler.