AKİB’DEN, OCAK AYINDA İHRACATTA YÜZDE 15 ARTIŞ
(HABER MERKEZİ)-Geçen yıl yüzde 7 artışla 17,2 milyar dolar ihracata imza Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 2025’e de hızlı başladı. AKİB, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artış sağlayarak 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yükselişini devam ettirdi.
AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, yılın ilk ayında en yüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze sektörlerinde ulaşırken en fazla ihracat gerçekleştirdikleri ülkelerin Slovenya, Irak ve ABD olduğunu belirtti. Başkan Doğan, ocak ayında ihracat hacmi artışında en güçlü performansı Slovenya, Lübnan ve Çin pazarlarında ortaya koyduklarını vurguladı. Ocak ayında yüzde 5,8 artışla 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin bu performansına yüzde 8,1 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, “Birlik olarak, 28 bini aşkın üyemiz ile zorlu koşullara rağmen ihracatta yeni rekorlara imza atmaya devam ederek, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuna destek vermeyi en etkin şekilde sürdürüyoruz.” dedi.
“9 ülkede görev yapmış ticaret müşavirleri ihracatta yeni ufuklar açtı”
Akdenizli ihracatçıları geleceğe hazırlamak ve ihracat performansını çok daha ileriye taşımak için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Fatih Doğan, yılın ilk ayında önemli etkinliklere imza attıklarını söyledi. Başkan Fatih Doğan, “Güney Kore, Filipinler, Hırvatistan, İtalya, Slovakya, İspanya, Şili, ABD ve Cezayir’de görev yapmış ticaret müşavirlerimizi üyelerimizle buluşturduk. Ücretsiz etkinliğimiz, üyelerimizin hedef pazarlar hakkında derinlemesine bilgi edinmeleri ve ticaret stratejilerini geliştirmeleri açısından büyük fayda sağladı. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Mutabakata Uyum Sürecine Hazırlık Konusunda Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Eğitimleri Projesi kapsamında firma ziyaretleriyle mentörlük hizmetlerini tekstil sektörüne yönelik yoğunlaştırdık.” dedi.
“Polonya ve Rusya pazarlarında kazanımlarımızı artırmaya çalışıyoruz”
Yaş meyve sebze sektöründe Polonya ve Rusya’da önemli hamleler yaptıklarını ifade eden Başkan Doğan, “Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’mizin yöneticileri, yıllık 3 milyar 386 milyon dolar yaş meyve sebze ithal eden Polonya’da lider süper market zincirlerinin üst düzey yöneticileri ile büyük ithalatçı firmaların temsilcileri ve sektör profesyonelleri ile yeni iş fırsatlarını değerlendirdi. Yaş meyve sebze ihracatında en önemli pazar konumunda olan Rusya’da yaşanan sorunların aşılması amacıyla Moskova’daki muhataplarımızla yapılan görüşmelerde Samsun Limanı’ndaki ikinci kontrol uygulamasının kaldırılması ve MRL listelerinin uyumlaştırılması gibi konularda ilerleme kaydedildi. İhracat analiz sıklığının düşürülmesi, domates ve biberde virüs analizinin kaldırılması gibi talepler de gündeme getirildi ve teknik toplantılar düzenlenmesi kararlaştırıldı.” diye konuştu.
“Kayserili çelik kapı üreticisi üyelerimiz İngiltere’ye odaklandı”
Başkan Fatih Doğan, ocak ayında gerçekleştirdikleri bir başka önemli etkinliğin çelik kapı ihracatında lider durumda bulunan Kayserili firmaların İngiltere’deki pazarlama faaliyeti olduğunu belirtti. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üyesi 26 firmanın katılımıyla Kayseri İli Çelik Kapı ve Yan Sanayi Ürünleri UR-GE Projesi’ni yürüttüklerini kaydeden Başkan Doğan, “Londra’ya çıkarma yapan çelik kapı üreticisi üyelerimiz, B2B görüşmeleri ile saha ziyaretleri gerçekleştirdi. İngiltere’nin yıllık 700 milyon dolarlık çelik kapı ithalatında Türkiye’nin yüzde 1,3 olan payını yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
“Ocak ayında en çok ihracat yaptığımız sektörler kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze”
AKİB’in ocak ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Fatih Doğan, şunları söyledi: “Yılın ilk ayında Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 487,7 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. İkinci sıradaki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 326,5 milyon dolar, üçüncü sıradaki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 188,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yine ocak ayında Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 176,2 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 108,5 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90,3 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 39,7 milyon dolar ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 31,2 milyon dolar ihracat değerine ulaştı. İhracat hacminde en güçlü artışları yüzde 38 ile hazır giyim, yüzde 30 ile demir-çelik ve yüzde 28 ile tekstil sektörlerinde sağladık.”
“Ocak ayında Slovenya pazarında ihracatımızı yüzde 7 bin 795 oranında artırdık”
AKİB’in ocak ayındaki dış satım performansını ülkelere göre büyüteç altına alan Fatih Doğan, Slovenya, Lübnan ve Çin pazarlarında ihracat hacminde önemli artışlar sağladıklarını vurguladı. Başkan Doğan, “Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 7 bin 795 artış ve 164,6 milyon dolar değer ile Slovenya birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 9 artış ve 125,2 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 45 artış ve 91,3 milyon dolar değer ile ABD takip etti. Yılın ilk ayında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Slovenya’nın ardından Lübnan ve Çin geldi. Lübnan’a yüzde 265 artışla 33,8 milyon dolar, Çin’e yüzde 211 artışla 22,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ocak ayında ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer pazarlar Yunanistan, Ukrayna, ABD, İspanya ve Suriye oldu.” diye konuştu.