İlkbaharın C vitamini deposu: Çilek
ADANA (İHA) – Acıbadem Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Çisem
Gündüz Gizir, çileğin besleyici içeriği ile bahar ve yaz aylarında kilo vermek
isteyenlerin veya kilosunu korumak isteyenlerin tercihi olduğunu söyledi.
Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını
karşılayan çileğin B, E, K vitaminleri açısından zengin olmasının yanı sıra
hamilelik dönemindeki kadınlar için gerekli olan folat içeriğine de sahip olduğunu
ifade ederek, “1 porsiyon çilek (10 -12 adet kadar) tükettiğinizde folat
ihtiyacınızın yüzde 10’u karşılanmış oluyor. Kış aylarında bağışıklık
sistemimiz için tükettiğimiz portakal ve mandalinanın yerini bahar aylarında
çilek gibi kırmızı meyveler alıyor. Yüksek C vitamini içeren çilek de bunlardan
biri. Çilek, C vitaminin dışında kalsiyum, demir, bakır ve magnezyum
mineralleri içeriyor. Özellikle ikindi ara öğünlerinde 1 kase çileğin yanında 2
salatalık ve 10-15 adet çiğ badem ile oldukça taze ve vücudunuzun su ihtiyacını
karşılayan bir ara öğün yapmak mümkün. Sabah kahvaltılarında süt ve yulaf ile
hazırlayacağınız yulaf lapasının üzerinde 5-6 çilek kullanmak da son derece
faydalı. 100 gram çilek ortalama 35 kaloriye eşdeğer. Çilek, yüksek su içeriği sayesinde
özellikle yaz aylarında vücut için gerekli olan suyu karşılamaya da yardımcı
oluyor. Bu nedenle de zayıflama diyetlerinde diyetisyenler tarafından sıkça
kullanılıyor” dedi.
Kolesterol düşürücü
Çileğin lif içeriğinin yüksek olduğunu belirten Gizir, “Çilek iyi kolesterol
seviyesini yükseltip kötü kolesterol seviyesini düşürüyor ve bu sayede kalbi
korumaya yardım ediyor. Haftada 3 gün 1 kase çilek tercih edebilir.
Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir’in çilekli semizotu salatası ve dondurma tarifi
şu şekilde:
Malzemeler: 1 kase semizotu, 10 adet çilek, 2 yemek kaşığı bulgur ya da kinoa,
1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisi.
Hazırlanışı: Semizotlarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra iri parçalara bölüp,
derin bir kaseye alıyoruz. Çilekleri dörde bölüp kasenin içerisine ekliyoruz.
Üzerine 2 yemek kaşığı daha önceden haşlanmış bulguru ilave ediyoruz. En son
olarak zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyip sosuyla beraber karıştırıyoruz.
Çilekli dondurma:
Malzemeler: 10-12 adet çilek, 1 kase süzme yoğurt, 1 çay kaşığı bal.
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderde karıştırıp, dondurma kasesine alıyoruz.
Servis ederken üzerine nane dalı ekleyebilirsiniz.