EKREM İMAMOĞLU’NA ‘MALİ SUÇLAR’DAN TUTUKLAMA ‘TERÖR’ İDDİASINDAN TUTUKLAMA TALEBİNE RED KARARI

İstanbul’daki evinde 19 Mart Çarşamba günü sabaha karşı saatlerinde gözaltına alınan İmamoğlu, dört günlük gözaltı süresinin ardından 22 Mart Cumartesi günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde savcıya ifade verdi. Emniyette ve savcılıkta iki ayrı soruşturma kapsamında ifade veren İmamoğlu, tüm suçlamaları reddederek operasyonun bir siyasi kumpas olduğunu söyledi ve “Tarihe kara bir leke olarak geçecek süreç yaşatılmıştır. Bu yargı tacizine boyun eğmeyeceğim” dedi. Ekrem İmamoğlu hakkındaki ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklanırken, kent uzlaşısı soruşturmasından ise adli kontrol olmaksızın serbest bırakıldı.

 

 

(HABER MERKEZİ)-Dört gündür gözaltında tutulduktan sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu hakkındaki ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklandı. İmamoğlu kent uzlaşısı soruşturmasından adli kontrol olmaksızın serbest bırakıldı.

İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili haberler ise tam bir kargaşa yaşandı. Adliye koridorlarından başlayarak basına yansıyan haberlerde İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasından tutuklandığı, kent uzlaşısı soruşturmasından ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı yer aldı. Bu haberi resmi haber ajansı AA ile DHA’da geçti. İktidar medyası ise daha da ileri gitti. Yeni Şafak gibi bazı iktidar gazeteleri İmamoğlu’nun cezaevine gönderildiğini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının ‘kent uzlaşısı’ soruşturması kapsamında verdiği ‘adli kontrol’ kararına itiraz edeceğini yazdı.

Tutuklama bilgisine ilişkin DW Türkçe’ye konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatları ise “yolsuzluk soruşturması” da dahil kendilerine tebliğ edilen ve İmamoğlu’nun yüzüne okunan herhangi bir karar olmadığını bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gazetecilerin yer aldığı Whatsapp grubuna bir mesaj atıldı. Whatsapp grubuna gelen mesajda “Arkadaşlar halen sorgu devam ediyor sorumsuzca haber yapmayalım. Gerek terör gerek yolsuzluk sorgusunda henüz karar açıklanmamıştır” denildi. Haberlerin devam etmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, üslubu daha sert olan ikinci bir mesaj attı. Terörden sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili “Hala tutuklandı diye haber geçiyor bazı yerlerde, bu haberlerin soruşturmaya zarar verme amaçlı değerlendirilmiştir, tekrardan uyarıyorum, benim açıklamam dışındakilere itibar etmeyin” dedi.

Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden, İmamoğlu’nun Medya AŞ üzerinden sürdürülen yolsuzluk soruşturmasından tutuklandığı açıklandı. Kent uzlaşısı soruşturmasından ise adli kontrole gerek olmaksızın serbest bırakılmasına karar verildi. Kararın açıklanmadan çok önce başta iktidar medyası olmak üzere basına sızdırılmış olması ise tepki çekti.

Savcılık iki kez tutuklama istemişti

Ekrem İmamoğlu, “terör” ve “yolsuzluk” suçlamalarıyla yürütülen operasyon kapsamında tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan, “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçundan tutuklama talebiyle hakimliğe gönderilmişti

Soruşturma kapsamında ayrıca Adem Soytekin, Fatih Keleş, Murat Kapki, Özge Bağdatlı, Serhat Kapki, Hakan Karamis, Göksu Bayraktaroğlu, Uğurhan Atma tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, “Şüpheliler Ekrem İmamoğlu, Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan üzerlerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir. Şüpheli İmamoğlu, suç örgütü kurma, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet almak kapsamında tutuklama talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir” denilmişti.

İstanbul’daki evinde 19 Mart Çarşamba günü sabaha karşı saatlerinde gözaltına alınan İmamoğlu, dört günlük gözaltı süresinin ardından 22 Mart Cumartesi günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde savcıya ifade verdi. Emniyette ve savcılıkta iki ayrı soruşturma kapsamında ifade veren İmamoğlu, tüm suçlamaları reddederek operasyonun bir siyasi kumpas olduğunu söyledi ve “Tarihe kara bir leke olarak geçecek süreç yaşatılmıştır. Bu yargı tacizine boyun eğmeyeceğim” dedi.

İki operasyon kapsamında Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişi için gözaltı kararı verilmiş, toplam 92 kişi gözaltına alınmıştı.

‘ÖYLE DE YENİLECEKSİN, BÖYLE DE YENİLECEKSİN’

İmamoğlu, karardan sonra sosyal medya hesabında yayınlanan açıklamasında “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!

Aziz Milletim;

Asla üzülmeyin, mahzun olmayın, umudunuzu yitirmeyin. Demokrasimize yapılan bu darbeyi, bu kara lekeyi el birliğiyle söküp atacağız. Bu süreci yöneten insanların, hem bu dünyada hem de ahirette yüce Yaradan huzurunda hesap vereceği günler yakındır. 86 milyon vatandaşımı sandığa koşmaya, demokrasi ve adalet mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyorum. Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim.

Her şey çok güzel olacak…”

İmamoğlu’nun ifadesinde ne demişti?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, adliyeye getirilmeden önce terör soruşturması kapsamında polise ifade verdi. Gizli tanık ifadelerine tepki gösteren İmamoğlu onlar için “kumpas” ve “yalan” dedi. İmamoğlu birçok soruyu ahlaksızca bulduğunu da söyledi. Gözaltındaki İBB Başkanı, kent uzlaşısıyla ilgili soru için “Bunu gidin DEM Parti’ye sorun” diye cevapladı.

Ekrem İmamoğlu
Buğra Gökce
Murat Ongun
Ali İlbak
Adem Tuncay
Ahmet Köksal
Ali Nuhoğlu
Eyüp Subaşı
Kamil Timur Delibaş
Murat Abbas
Mete Sarıaltun
Alper Aydın
Serdal Taşkın
Serkan Öztürk
Mustafa Nihat Sütlaş
Süleyman Atik
Ahmet Çiçek
Yusuf İlbak
Servet Yıldırım
Serdar Haydanlı

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor