ÇUKUROVA TIP 1985 MEZUNLARI 40.YILI FAKÜLTEDE KUTLADILAR

(HABER MERKEZİ)-Ülkenin farklı kentlerine yerleşmişlerdi. Mesleki eğitimlerini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlamışlardı. Ortak yanları, 1985 yılı mezunu olmalarıydı. 40 yıl sonra da, okulun bahçesinde bir araya geldiler.
NOSTALJİK DERS
1985 Mezunları Temsilcisi Profesör Dr. Ferdi Tanır tarafından hazırlanan programın ilk bölümü Üçüncü Sınıf Amfisinde başladı. Ferdi Hoca’nın açılış konuşması zaman zaman katılımcılara duygu yoğunluğu yaşattı.
Doktorlar, 40 yıl sonra, Çukurove Üniversitesi Tıp Fakültesi Dernek Başkanı Operatör Doktor Hatice Canataroğlu’nun nostaljik dersini takip ettiler. Canataroğlu’nun özellikle tıp alanındaki gelişmelerde hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin önemi hakkında anlattıkları ilgiyle izlendi.
Amfideki son konuşmayı Profesör Dr. Sabahattin Hacıyakupoğlu yaptı. Sabahattin Hoca, okul yıllarından anekdotlarla başladığı konuşmasını teknolojik gelişmelerle sürdürdü. Zaman zaman tatlı esprilerle atılımcıları güldürürken, dünya genelinde atmosfere salınan karbon gazlarının kısa süre sonunda insanlık için büyük tehlike olduğuna dikkat çekti.
KEBAP ZAMANI
Fakülte bahçesinde kurulan standlarda çeşitli anı eşyaları yanısıra kısır, sarma, soğuk-sıcak içecekler ve tatlı çeşitleri bulunuyordu. Ancak güne damgayı Adana Kebabı tezgâhı vurdu. Katılımcılar, dürüm için dakikalarca kuyrukta beklemek zorunda kaldılar.
Yemek sırasında çalınan müzik bazı katılımcıları harekete geçirdi ve kendiliğinden oluşan büyük bir dans grubu günün en neşeli anlarını yaşattı. Yemek faslı sonunda, Büyükşehir Belediye Bandosu tarafından sunulan popüler müzik parçaları dakikalarca alkışlandı.
KISA ADANA TURU
Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen üstü açık gezi otobüsü ile ilk olarak Müzeye gelindi. Gazetemiz Yazarı Nurettin Çelmeoğlu müze gezisi sırasında Adana Tarihinin önemli kesitlerinde örnekler verdi.
Mescit Ağca kapısının mermer çerçevesindeki çiçek motiflerine dikkat çeken Çelmeoğlu, burada fark edilmesi zor iki kuş figürünü göstererek, “Şimdi kuşları konuşturacağız. Geleneksel Miimarideki işari sırlardan ilginç biridir bunlar. Eski Yazıda, her harf ve işareyin bir aritmetik değeri var. Kuş sözcüğündeki değerler toplamı 406 ve iki kuş 812’yı gösterir. Bu da, Mescidin Hicri Tarihle 812 yılında yapıldığını ifade eder” dedi. Çelmeoğlu, hicri tarihi milâdi tarihe çeviren işlemi yaptırıp 1409 tarihine eriştikten sonra Taşköprü başına gelindi.
KONUŞAN MABET
Katılımcılar, işari sır bağlamındaki yeni bilgileri de Sabancı-Merkez Camii niteliklerinden öğrendi. Çelmeoğlu, kubbe yüksekliği olan 54 metrenin farz sayısına işaret ettiğini, ancak ulemadan bazılar farzın 54 değil 32 olduğunu iddia etmeleri üzerine de kubbe çapının 32 metre olduğunu anlattı. Burada verilen bilgiler arasında 99 metrelik minarelerin Tanrı’nın 99 adını, 75 metreliklerin de, mabedin Cumhuriyetten sonraki 75’inci yılda hizmete girdiğini, toplam 16 şerefenin, tarihte kurulmuş Türk devletleri sayısını sembolize ettiği de yer aldı. Ayrıca Caminin diğer bölümlerinin de neleri işaret ettiği hakkında bilgi alındıktan sonra okula dönüldü ve burada veda fotoğrafı çekilerek program tamamlandı.