“Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor”

Sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanındaki ilham verici çalışmaları görünür kılmayı hedefleyen SosyalUp’ın “Etki Odaklı Sohbetler” YouTube serisinin yeni bölüm konuğu Foodback Kurucu Ortağı Tuğçe Ergun Cireli oldu. Impact Hub İstanbul’da başlayan yolculuğunu ve kadın girişimcilere yönelik destek programlarını anlatan Cireli, gıda ve tarımda inovasyonun Türkiye’deki potansiyeline dikkat çekti.

Impact Hub İstanbul’da başlayan yolculuklarının, gıda ve tarım alanında inovasyon yapmak isteyen kişileri bir araya getirme fikriyle şekillendiğini anlatan Tuğçe Ergun Cireli, bu sürecin oldukça naif bir yaklaşımla başladığını ancak zamanla büyüyerek Türkiye’nin Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün (EIT Food) resmi hub’ı olma noktasına geldiğini söyledi. Bugüne kadar Foodback çatısı altında onlarca etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Cireli, sahada ciddi bir boşluk olduğunu fark ettiklerini vurgulayarak şunları dile getirdi: “Çok fazla değerli fikir ve girişimci var ama bu fikirlerin hayata geçmesi için yeterli destek mekanizmaları yok.”

Türkiye’de altı yıldır yürütülen EWA programının temel amacının, erken aşama kadın girişimcileri desteklemek olduğunu belirten Cireli, şimdiye kadar 50 girişimcinin mezun olduğunu ve bunlardan altısının yatırım almayı başardığını paylaştı. “Bu yıl EWA programını Anadolu Efes iş birliğiyle birlikte daha da büyütüyoruz,” diyen Cireli, başvuruların her zamankinden fazla olduğunu vurguladı: “Bu sene ilk kez programa 15 kadın girişimci alıyoruz. Altı aylık süreç boyunca mentorluk desteği alacaklar ve aynı zamanda Anadolu Efes’le birlikte pilot projeler geliştirme fırsatları da olacak. Yani sadece para ödülü değil, aynı zamanda işlerini geliştirebilecekleri alanlar da sunuyoruz. Program sonunda birinciye 10 bin avro, ikinciye 5 bin avro ödül veriyoruz. Ayrıca tüm katılımcılara bin avroluk destek fonu da sağlıyoruz” diyerek bu yılki yenilikleri paylaştı.

Kadın girişimcilerin tarım ve gıda alanında karşılaştığı zorluklar

Tarım ve gıda alanındaki kadın girişimcilerin karşılaştığı zorluklara da dikkat çeken Cireli,
Bu alan hem Ar-Ge yoğun hem de uzun soluklu yatırım gerektiriyor. Bu durum, kadınların toplumsal rollerinden kaynaklı olarak daha fazla sorgulanmalarına yol açıyor. ‘Hâlâ bu işle mi uğraşıyorsun?’ gibi cümleleri çok duyuyoruz. Ancak buna rağmen kadın girişimciler çevikliği ve çözüm odaklılığı sayesinde bu zorlukları aşabiliyor. Bir yol olmadığında başka bir yol buluyorlar, şirketlerini dönüştürebiliyorlar. Bu çok büyük bir güç” dedi.

Son olarak, bu alanda yola çıkan kadınlara bir tavsiyede bulunan Cireli, “Yalnız yürümeyin. Kendinize yoldaşlar bulun. Yaşadığınız hiçbir zorluk size özel değil. Bu yüzden birbirimize destek olmak çok önemli” dedi. (BÜLTEN)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor