Ramazanda sindirim sistemini yormayın
ADANA (İHA) – İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Ramazan ayı boyunca ortaya çıkabilecek sindirim
sisteminin aşırı yorulmasının sağlık sorunlarını beraberinde getirmemesi için
uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, oruç sürelerinin uzun olması nedeniyle Ramazan
ayında kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin ortaya çıkabileceğini
kaydetti.
Oruçla beraber değişen beslenme düzeninin beraberinde gelen sindirim
problemlerinin dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerle
aşılabileceğini vurulayan Prof. Dr. Gümürdülü, “İftarda gıdaların yeteri kadar
çiğnenmeden ve hızlı yenmesi, sindirim ve boşaltım sisteminde ciddi sorunlara
yol açar. Bu sebeplerden, vücudumuz sindirim sistemini dengeleyen dost
bakterilere daha çok ihtiyaç duyar” dedi.
Yoğurt gibi probiyotik bakımından zengin gıdaların tüketilmesi gerektiğini
belirten Gümürdülü, düzenli çalışan bağırsakların, bağışıklık sistemini
kuvvetlendirdiğini, mide-kolon kanserinden koruduğunu dile getirdi.
Bu yıl ortalama oruç süresinin 16-18 saat olduğunu ve uzun açlık süresinin
ardından sindirim sistemini yormamak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel
Gümürdülü, iftarın iki öğünde yapılması gerektiğini belirtti. Gümürdülü,
“İftarın ilk kısmında, çorba, salata, ayran gibi gıdalar tüketilmelidir.
Beyne tokluk sinyalleri 15 dakikadan sonra gitmeye başlar. Bu sebepten iftarın
ilk öğününde mideyi zorlamadan hafif gıdalar tüketmek dengeli beslenmeye
yardımcı olur. İftarın ikinci kısmında ise, protein ağırlıklı yemekler, mevsim
yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, karabuğday veya firik
gibi tahıllar tüketmek uygun olacaktır” dedi.
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel
Gümürdülü, Ramazan ayı için en doğru egzersiz saatinin iftardan 2 saat sonra
yapılması gerektiğini belirterek, günlük 35 dakikalık yürüyüş ile hem sindirim
sistemi konforunun artırabileceğini hem de kilo kontrolünün yönetilebileceğini
kaydetti.
Ramazan ayında, gün içinde kan şekerinin sıkça düştüğünü, bu yüzden insanların
iftarda hızlı ve aşırı yediğini belirten Yüksel Gümürdülü, bu problemin önüne
geçilebilmesi için sahurda tam buğday unundan yapılan ekmek ve makarna,
karabuğday gibi karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketilmesi gerektiğini
söyledi. Gümürdülü, “Sahur, imsak vaktinden 30-40 dakika önce
yapılmalıdır. Sahuru hafif ama doyurucu bir öğün olarak geçirmek isteyenler,
yulaf ezmesi, süt ve muzu karıştırarak tüketebilirler” şeklinde konuştu.
İştah yönetiminde yumurtanın da olumlu etkileri olduğunun altını çizen
Gümürdülü, sahuru kahvaltı türü bir öğünle yapmak isteyenlerin yumurtayı
rahatça tüketebileceklerini ifade etti. Gün içerisinde kan şekerini
dengeleyecek önerilerde de bulunan Gümürdülü, şunları kaydetti:
“İftar ve sahur arasında kısa süreli de olsa uyumalıdır. 00.00-03.00
saatleri arasında uykuda olmak, gün içerisinde kan şekerinin dengede kalmasına
ve öğünlerde iştah yönetiminin sağlanmasına yardımcı olacaktır.”