Doğan “Çalıştay sorunların aşılacağı inancı aşıladı”
ADANA (BÖLGE)-TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesinin koordinatörlüğünde, gündemi değerlendirmek ve güncel sorunları dile getirmek amacıyla düzenlediği “1. Bölgesel Çevre Mühendisliği Çalıştayı” tamamlandı.
Çalıştayda, “Çevre ve Kamu Uygulamaları”, “Çevre ve Sanayi”, “Çevre ve Sektörel Uygulamalar”, “Çevre ve Atık ve “Çevre ve İş Güvenliği” başlıklı 5 oturumda 14 sunum gerçekleştirildi.
“ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”
“1. Bölgesel Çevre Mühendisliği Çalıştayı”nı değerlendiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan Çalıştayın bilgi paylaşımı açısından çok değerli olduğunu kaydetti. Doğan şöyle konuştu;
“Çevre mühendisliği, çevre sistemlerinin daha karmaşık hale gelmesi, değişen dünya ve yaşam düzenine göre oluşan çevresel sorunlara ve problemlere çözüm bulma gerekliliği ve bu problemlerin çeşitliliğinin giderek artması nedeniyle, dünyaca kabul edilen ayrı bir disiplin haline gelmişken, ülkemizde henüz hak ettiği konumda değildir. Ayrıca artan nüfus ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak istenirken tüketim alışkanlıkları değişmekte ve dünyada olduğu gibi Çukurova bölgemizde de çevre sorunları her geçen gün artmaktadır. Çevresel sorunlar artmakta lakin çözüm bulma yönünde hizmet üretme çeşitli zaman dilimlerinde ters orantılı olarak azalmaktadır. Çalıştayımız; oda olarak gözettiğimiz hassasiyetleri irdelemek ve soru işaretlerini gidermek açısından verimli sonuçlar doğurmuştur. “
“ÇALIŞTAYDA HEM MESLEKİ HEM DE ÇEVRESEL SORUNLAR İRDELENDİ”
Doğan, Çalıştayın, farklı alanlarda; sektör bazında yaşanan sorunları, Çevre Mühendislerinin karşılaştığı zorlukları ortaklaştırdığı kent ve bölge adına çevre konusunda gösterilen gayretin yeterliliğini ve durum tespitlerini ortaya koyarak çözüm yollarını arttırdığını kaydetti. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan Çalıştayla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı;
“Özellikle çevresel sorunlar konusunda sürekli dillendirdiğimiz yerel yönetimlerin kenti sahipsiz bırakması, vizyonsuz bir duruş sergilemeleri de irdelendi. Yerel idarelerin ve özellikle büyükşehirin hareketsiz, çevre sorunlarına müdahale edemeyecek pozisyona getirilmesi tartışılmış, yeni dönem beklentiler dile getirilmiştir.
“ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN İSTİHDAMI MASAYA YATIRILDI”
Meslektaşlarımızın kamuda istihdamı büyük önem arz etmekte, bu istihdam durumu ise belirli bir aşamadan geçildikten sonra gerçekleştirilmelidir. Özel sektörde ve özellikle danışmanlık hizmeti veren meslektaşlarımızın meslek etiğini göz ardı etmemeli, mühendislik mesleğine yakışan bir bedelle gerekli çalışmaları yapmalıdır. Ayrıca meslektaşlarımızın İl Müdürlüğüyle olan iş ve işlemlerinde kolaylaştırıcı ve eşit bir tutum ortaya konmalı çeşitli zaman dilimlerinde akıllarda oluşan olumsuz fikirler ortadan kaldırılmalıdır. Gerekirse belirli periyotla da rotasyon tercih edilmelidir.
Her konu enine boyuna tartışıldığını ifade eden Doğan”Her konu gerek sahada, gerek kamuda ve özel sektörde geniş bir çerçeveden ele alınmış, ayrıntılar gerek sunumlarda, gerek aralarda atölye tarzı çalışmalarda ele alınmıştır. Meslek odamızın yaptığı bu ve benzeri çalışmalar ile mesleki hakların kazanımı ve mesleğin icra edilmesinde yaşanan sorunlar bir anda olmasa da zamanla aşılacağı görülmüştür. Bundan sonra ki zaman diliminde durumun iyileşeceğine olan inancımız ise tamdır. “