Sümer: Pamuk üreticisine ikinci darbe vuruluyor
ADANA (BÖLGE) – CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, pamuk destekleme miktarının dekar başına 500 kilograma düşürülmesini TBMM gündemine taşıdı. Kararı, pamuk üreticisine “darbe” olarak değerlendiren Sümer, “Pamuk ekim alanlarını düşürecek, pamuk ithalatını artıracak bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.
Adana’nın ve Çukurova’nın sorunlarını Türkiye gündemine taşımaya devam eden Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, pamuğun Türkiye’nin en stratejik tarım ürünlerinden ve Adana’nın da en önemli gelir kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekti.
Sümer, dünyanın birçok yerinde tarımda verim artışına ilişkin bilimsel çalışmaların ve teşviklerin yaşama geçirildiğini belirterek ülkelerin tarımda dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalışırken Türkiye tam tersini yaptığını vurguladı.
Bunun son örneğinin pamukta görüldüğüne dikkat çeken Sümer şöyle konuştu:
Ülkemizin en önemli stratejik tarım ürünlerinden olan pamuk aynı zamanda Çukurova’nın ve Adana’nın en önemli gelir kaynaklarından biridir. Dünyanın birçok yerinde tarımda verim artışına ilişkin bilimsel çalışmalar, teşvikler yaşama geçirilirken, ülkeler tarımda dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalışırken Türkiye tam tersini yapıyor. Bunun son örneğini pamukta gördük.
ÜRETİCİYE İKİNCİ DARBE
Pamuk üreticisi gelişmiş tarım teknolojilerini ve yüksek verimli tohumları kullanarak dekar başına üretimi 650 kilograma kadar çıkarmıştır. Buna karşın destekleme miktarı 500 kilograma düşürülmüştür. Burada pamuk üreticisinin büyük bir zararı söz konusu.
Pamuk üreticilerinin 2018 primleri bile ödenmemişken alınan bu karar pamuk üreticisine ikinci bir darbe olmuştur. Pamuk ekim alanlarını düşürecek, pamuk ithalatını artıracak bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir.