Bulut, sağlıkta mülakati Meclis gündemine taşıdı
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, adaletsizliğe ve torpile dayalı sağlıkta mülakat uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, “KPSS’de derece alanların bile sizden-bizden anlayışıyla haksız ve keyfi bir şekilde elendiği mülakat uygulaması, plansızca artırılan kontenjanlarla zaten gelecek kaygısı yaşayan on binlerce sağlık emekçisini mutsuz ve tedirgin etmektedir” dedi.
ANKARA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, adaletsizliğe ve torpile dayalı sağlıkta mülakat uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, “Devlette hak ve adaletin tek ölçüt olması, işe alımlarda liyakat ve yeterlilik temel alınması gerekirken, devri iktidarlarınızda “bizden olsun” anlayışı esas alınmaktadır. İşe almalar ve atamalar bu ölçüte göre yapılmaktadır” dedi.
ADALETSİZ VE TORPİLE DAYALI
Sağlık Bakanlığı tarafından Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirme ile Sözlü Sınav Usul ve Esasları’nın yayımlandığını belirten Bulut, yönetmeliğe göre sağlık emekçilerinin Danıştay tarafından objektif olmadığı gerekçesiyle iptal edilen, adaletsizliğe ve torpile dayalı mülakat sınavı uygulamasıyla atanacağını bildirdi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞSİZLİĞE MAHKUM OLACAK
Kamu Personeli Seçme Sınavı ile atanmak zaten çok zorken üstüne bir de mülakat yapılmasının sağlık emekçilerini işsizliğe mahkûm edeceğini kaydeden Bulut, “Mesleki yeterlilikle alakası olmayan soruların sorulduğu, KPSS’de derece alanların bile sizden-bizden anlayışıyla haksız ve keyfi bir şekilde elendiği mülakat uygulaması, plansızca artırılan kontenjanlarla zaten gelecek kaygısı yaşayan on binlerce sağlık emekçisini mutsuz ve tedirgin etmektedir” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK ALANINA YENİ OLUMSUZLUK EKLENECEK
Ayrıca mülakat uygulaması personel eksikliği nedeni ile sorunlarla boğuşan, nitelik kaybı yaşayan sağlık alanındaki olumsuzluklara yenilerini de ekleyeceğini kaydeden Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Sağlık emekçilerinin KPSS puanına göre atamalarından neden vazgeçilmiştir?
-İnsan hayatının söz konusu, liyakatin esas koşul olduğu sağlık alanında mülakat sınavı uygulamasına neden ihtiyaç duyulmaktadır?
-Adaletsizliğe ve torpile dayalı mülakat sınav uygulaması kaldırılacak mıdır?
-Sağlık emekçilerinin atamalarını mülakatla gerçekleştiren herhangi bir ülke bulunmakta mıdır?
-Sağlık emekçileri mülakatla belirlenirken, Tıp fakültesi dekanlarının ve hastane başhekimlerinin atamayla göreve başlaması uygulaması devem edecek midir? Bu pozisyonlar için de mülakat uygulaması getirilecek midir?