ÜZÜMLER SAĞLIK VE ŞİFA İÇİN PEKMEZ OLMAYA BAŞLADI

Yaz mevsimin önemli meyvelerinden bir tanesi olan üzümler, pekmez yapılarak damakları şenlendirmeye hazırlanıyor.

Biraz zahmetli ve yorucu bir işlemler dizisinin ardından elde edilen üzüm pekmezi birçok hastalığa iyi gelmesinin yanında kış hastalıklarından korunmada çok etkili olan üzüm pekmezi, şu sıralar yaylalarda ve köylerde büyük emekler sonunda tüketime hazır hale getiriliyor.

Yazın taze taze bağından koparılan üzümler pekmezi yapılarak şifa dağıtmaya hazırlanıyor. Üzüm pekmezinin tadını ve faydalarını bilenler pekmezlerini yapmak için kollarını sıvadı. Üzümlerin yıkanmasından suyunun çıkarılmasına, uzun saatler boyunca kaynatılmasına kadar sürecek olan üzüm pekmezi şişelenerek mutfaklardaki yerini alacak.

Üzüm pekmezi küçükten büyüğe herkesin severek tükettiğini belirten Şerife Türker; “Üzüm pekmezi bizim hemen hemen her yıl yaptığımız pekmezlerden bir tanesidir. Hem kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de satarak aile bütçesine katkımız oluyor. Saf, halis üzüm pekmezi her derde devadır.

Özellikle anne babalar küçük çocuklarına kan yapsın diye her sabah içirdiklerini söylüyorlar ve 1 yıl öncesinden siparişlerini veriyorlar. İnsanlar marketlerde, pazarlarda satılanlara güvenemiyor çünkü günümüzde her şeyin içine hile karıştı bu nedenle insanlar doğalını bulunca onu bırakmak istemiyorlar. Biz de her sene bu zamanlarda en doğal ve en lezzeti üzüm pekmezini yapabilmek için kolları sıvıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Üzüm pekmezinin yapımının yorucu ve zahmetli olduğuna dikkati çeken Türker; “Üzüm pekmezi yapmak diğer pekmez çeşitlerine göre zahmeti ve emeği daha fazla olan bir pekmezdir. Üzümler öncelikle tertemiz yıkanır ve çuvallara konarak çiğnemek suretiyle suyu çıkarılır.

Daha pekmez toprağından bir miktar serpilir ve 4-5 saat kadar dinlendirilir ve kazanlara konarak suyunu iyice çekene kadar kaynatırız. Kaynarken de mutlaka üzerinde oluşan köpükleri alırız.

Soğuduktan sonra da şişelere alırız. Üzüm pekmezi yapmanın emeği gerçekten çok fazla ancak şifası da bir o kadar fazla oluyor bu nedenle herkes bu lezzeti severek tüketiyor.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor