Kırmızı-mor renkli sebze ve meyveler sağlık deposu
ADANA (İHA) – Diyetisyen Pelin Altunsoy, kırmızı-mor meyve ve sebzelerin
antioksidan içeriğinin çok yüksek olduğunu, bu sayede bağışıklık sistemini
arttırarak hastalıklara karşı koruduğunu söyledi.
Diyetisyen Pelin Altunsoy, yaptığı açıklamada havaların ısınmasıyla beraber
meyve ve sebzelerin çoğaldığını, buzdolaplarında adeta gökkuşağı misali renk
cümbüşü yaşandığını söyledi. Kırmızı-mor renkli sebze ve meyvelerin böğürtlen,
mürdüm eriği, yaban mersini, siyah kuş üzümü, kuru üzüm, kırmızı erik, nar, mor
havuç, mor lahana, patlıcan, domates, elma, pancar, kırmızı biber, çilek,
frambuaz, kiraz, vişne ve siyah dut olarak sıralanabileceğini anlatan Altunsoy,
şöyle konuştu:
“İçeriklerindeki antioksidan etkisiyle kalp-damar sağlığı korunur ve
kansere karşı etki gösterirler. Hatta kanser hücrelerini belirli oranda yok
ettiği gösterilmektedir. Aynı zamanda öğrenme ve hafızayı da etkiliyor.
Sağlıklı dokuları, hücreleri koruyarak ve zarara uğramış hücreleri de
yenileyerek, beyin aktivitesini arttırır, alzheimerdan koruyucu etki
gösterirler. Bazı araştırmalara göre parkinson hastalığına yakalanma oranlarını
ve romatoid artriti azaltmaktadırlar. İçeriğinde bulunan su ve lif (posa) ile
de bağırsak sağlığına etkisiyle birlikte toksinleri atmaya yardımcı olur,
doygunluk sağlar, aşırı yeme isteğini önler ve kilo kontrolünde önemli yer
tutarlar. Aynı zamanda kişilerin kan dolaşımına faydalı olan mor renkli
meyveler anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisiyle cilt yaşlanmalarının önüne
geçmektedirler. Zindelik verirler, kan basıncını düşürürler, HDL’yi (iyi
kolesterolü) arttırıp, LDL’yi (kötü kolesterolü) düşürürler, iltihap giderici
etkileri vardır ve görme problemlerinin önüne geçilmesinde önemli yer tutarlar.
Kırmızı meyvelerin kas ağrılarını azaltıcı etkisi olduğu araştırmalarla
gösterilmiştir. Örneğin egzersizden sonra kaybedilen sıvı ve mineralleri yerine
koymak ve kas ağrılarını azaltabilmek için vişne suyu iyi bir tercih
olacaktır.”