Kültürel istihdam %5,5 arttı

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Kültürel istihdam göstergeleri, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporuna göre önerilen metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartları dikkate alınarak ve Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri kullanılarak 2014 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Bu haber bülteninde, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusu ölçmek, toplam işgücüne katkısını belirlemek, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusun çalışma, ekonomik ve sosyal koşulları hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır.

Kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte çalışanlar ile, kültürel olmayan bir faaliyet alanında kültürel meslekte çalışan tüm kişiler kültürel istihdamda kabul edilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kültürel istihdam, 2018 sonuçları değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda, ülkemizde 2018 yılında kültürel istihdamın bir önceki yıla göre %5,5 artarak 648 bin kişi olduğu belirtildi.

Kültürel istihdamın %50’sini kadınlar oluşturdu

Açıklamaya göre, erkeklerin 2018 yılında kültürel istihdamın %50’sini, kadınların da aynı şekilde %50’sini oluşturduğu bildirildi.

Kültürel istihdamda olanların %62,5’i 30-54 yaş grubunda yer aldı

Yaş gruplarına göre bakıldığında, kültürel istihdamda olanların %62,5’i 30-54 yaş grubunda, %29’u 15-29 yaş grubunda, %8,6’sı ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldığı ifade edildi.

Kültürel istihdamda olanların %45,5’ini lise altı eğitimliler oluşturdu

Açıklamada, kültürel istihdamda olanların %45,5’ini lise altı eğitimlilerin, %32,1’ini yükseköğretimin, %22,4’ünü ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olanlardan oluştuğu belirtildi.

 Kültürel istihdamın %59’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak çalıştı

Kültürel istihdamda olanların, %59’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışırken, %41’i işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığı bildirildi. Kültürel istihdamda olanların %71,3’ü tam zamanlı çalışırken, %28,7’si yarı zamanlı çalıştığı; Kültürel istihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama normal çalışma süresinin 37,7 saat olduğu ifade edildi.

El sanatları çalışanlarının payı %44,6 oldu

Kültürel istihdamın %87,3’ünü kültürel meslek alanlarında, %12,7’sini ise diğer meslek alanlarında çalışanların oluşturduğu belirtildi. Kültürel mesleki alanlarına bakıldığında kültürel istihdamda olanların %44,6’sı el sanatları çalışanları, %14’ü mimar, planlamacı ve tasarımcılar olarak, %10’u ise yaratıcı sanatçılar ve sahne sanatçıları olarak çalıştığı bildirildi.

Mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerinin payı %10,5 oldu

Kültürel istihdamın %31’ini kültürel faaliyet alanlarında, %69’unu ise diğer faaliyet alanlarında çalışanların oluşturduğu belirtildi. Kültürel faaliyet alanlarına göre “Mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetleri”nde çalışanların toplam kültürel istihdam içindeki payının %10,5, “yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence faaliyetleri”nde çalışanların payının %6,8, “Programcılık, yayıncılık ve haber ajanslarının faaliyetleri”nde çalışanların payının ise  %4,3 olduğu bildirildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor