ÇÜ’de ‘Hasat Bayramı’ coşkuyla kutlandı

HABER: Salih Onur BAŞKAN

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Hasat Bayramı” bu yıl da coşkuyla kutlandı.

ÇÜ yerleşkesi içindeki Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde düzenlenen Hasat Bayramı’na Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Prof. Dr. Seyhan Tükel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Torun, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, akademisyenler ve idari personel katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Bülent Torun hasadın harcanan emeğin, sabırla bekleyişin, bolluğun, bereketin, geleceğe bırakılan umudun paylaşıldığı bir bayram olduğunu ifade ederek, “Bizler açısından hasat bayramının kapsamı, bilindiği anlamda yalnızca bitkisel veya ürün hasadını temsil etmemektedir. Bu hasat bayramı Çukurova üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin gerçekleştirmiş olduğu araştırmalardan elde edilen sonuçların, yani bilginin, alın terinin ve özverinin ürüne dönüştürülmesini kapsamaktadır. Bu hasat aynı zamanda bilginin, teknolojinin ve alın terinin hasadıdır.” dedi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi’nin Türkiye’de ve dünyada öncü ve tanınabilir olmasında en önemli parametrelerin başında araştırma uygulama alanına sahip olmasının gösterildiğini ifade eden Prof. Dr. Torun şöyle devam etti:

Ziraat Fakültesi’nin bu başarısında akademik, teknik ve idari personelin çok büyük emekleri bulunmaktadır. Bu başarının devamlılığını sağlamada Rektörlüğümüzün çok önemli maddi ve manevi destekleri söz konusudur. Bu destekler Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar hocamız göreve geldiği tarihten günümüze artarak devam etmiştir. Yalnızca son iki yıldaki destekleri dahi önemli rakamlara ulaşmıştır. Örneğin ‘tavukçuluk ünitesi’nin tamamına yakını Rektörlüğümüzün katkılarıyla yapılmıştır. Sulama alt yapısına önemli sorun yaratan sulama motorlarının yenilenmesi için destek kararı Rektörlükçe onaylanmıştır. Bunlara ilave olarak gerekli izinleri alınmış ve projelendirilmiş olan, “Büyük Baş Sığırcılık ünitesinin” yapımına büyük bir olasılıkla 2019 yılı içinde başlanacaktır. Bu destekleri için Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar olmak üzere, Rektör Yardımcılarına ve Rektörlük bürokrasisine çok teşekkür ederim. Ayrıca hasat coşkumuzu paylaşan herkese ve özellikle üretimin başından sonuna kadar emeği geçen müdür, müdür yardımcıları mühendislere ve tüm personele teşekkür ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise konuşmasına “Bugün bir yıllık emeğin, sabrın ve umudun karşılığının alındığı, bereketin ve bolluğun simgesi olan Hasat Bayramı’na katıldığınız için çok teşekkür ediyorum.” diyerek başladı.

Tarımın Anadolu topraklarında yalnızca ekonomik bir faaliyet değil aynı zamanda bir gelenek ve kültür olayı olduğunu anımsatan Prof. Dr. Kibar, buğdayın ise bu kültürün belki de en önemli simgelerinden biri olduğunu ifade etti.

Geçmişten bugüne Çukurova Bölgesi ve Adana’da tarımın hep çok önemli bir sektör olma özelliğini koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Kibar, “İlimizin tarımsal potansiyelinin değerlendirilmesinde kuşkusuz Üniversitemizin ve Ziraat Fakültemizin katkıları herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Burada yapılan her türlü çalışmayı takdirle karşıladığımızı vurgulamak istiyorum. Araştırma ve Uygulama konusunda çiftçimize en güzel rehberliği yapan Ziraat Fakültemiz, geleceğimiz için de çok verimli katkılarda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.

Hem dünyada hem de ülkemizde nüfus artışına karşılık tarım alanlarının giderek azalmasının gıda güvencesi ve gıda güvenilirliği sorununu gündeme getirdiğini bildiren Prof. Dr. Kibar, özellikle tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, modern yetiştirme tekniklerinin kullanımının tam olarak yaygınlaştırılamamasının, aşırı sulama, gübreleme, zirai ilaç kullanımı gibi faktörlerin etkisiyle gıda üretimimizde sorunların oluşmasına neden olduğunu söyledi.  Bu nedenlerle geleneksel tarım yerine mutlaka modern, sürdürülebilir ve bilinçli tarım uygulamalarına öncelik verilmesi gerektiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kibar, “Üniversite olarak bilgimizi, donanımımızı, elde ettiğimiz sonuçları faydalanıcılara aktarmamız, paylaşmamız çok önem taşımakta olup Üniversitemiz bu faaliyeti uzun yıllar başarıyla sürdürmektedir. Ulusal ve Uluslararası diğer sektörlerle ve üniversitelerle işbirliği yaparak, birlikte üreterek, bilgi birikimi ve deneyimleri karşılıklı paylaşarak; yenilikçi projeleri Çukurova Üniversitesi olarak ortaya koymaya devam ediyoruz. Bu bağlamda, hasat bayramını kutladığımız Araştırma Uygulama Çiftliğimiz, 6.000 dekar uygulama alanı ile Ülkemizin Ziraat Fakülteleri içerisinde önde gelen eğitim – öğretim ve tarımsal araştırma noktalarından biri durumundadır. Hasadımızın Üniversitemizde, bölgemizde ve ülkemizde bol ve bereketli olmasını diliyorum.” Yapılan konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, buğday hasadının yapıldığı alana geçti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar biçerdövere binerek hasadı başlattı. İlk buğday hasadını yapan Prof. Dr. Kibar ve protokol üyeleri anı fotoğrafı çektirdi. Etk

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor