Kanser savaşçısı: Acı biber
ADANA (İHA) – İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve
Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, mide rahatsızlığı olmayanların,
önemli bir kanser savaşçısı olan acı biber tüketmesi önerisinde bulundu.
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel
Gümürdülü, acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin ve
özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliğinin İngiltere’de yapılan bir
araştırmayla da doğrulandığını belirtti.
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına dikkati çeken
Prof. Dr. Gümürdülü, “Jalapeno biberi (acı kırmızı biber) içinde bulunan
‘kapsaisin’ maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye
saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği tespit edilmiştir.
Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser
hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak “apostosis”i veya
hücre ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı
hücrelere zarar vermiyor” diye konuştu.
Herkesin korkulu rüyası olan kırmızı acı biberin iyi bir kanser savaşçısı
olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Gümürdülü, “Kırmızı acı biberin içeriğinde
bulunan maddeler kanserli hücreleri parçalıyor, yakıp yok ediyor.
Antioksidanlar bakımından çok zengin ve kanseri önleyen likopen maddesi içeren
kırmızı acı biberi mide rahatsızlığı olmayanlar mutlaka tüketmeli” tavsiyesinde
bulundu.
Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biberin, Türkiye’de
en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiğini, özellikle Şanlıurfa
yöresinde yetiştirilen isotun olağanüstü bir gıda olduğunu belirten Gümürdülü,
şunları kaydetti:
“İsot ile pul biberin farkı; isot kurutulurken güneşin altında daha fazla
kalır. Pul biber gibi acı, yakıcı bir tadı yoktur. Kurutma işlemindeki
farklılık nedeniyle isotun rengi daha siyaha dönük olur. Şanlıurfa’da yapılan
isot biberleri daha doğal ortamlarda kurutulup hazırlandığından kendine has bir
tadı vardır.”
Yeşil sebze olarak da tüketilen, kurutularak baharat haline getirilen kanser
savaşçısı isotun ve sadece yemeklere tat vermekle kalmadığını, önemli vitamin
ve mineraller içerdiğini belirten Gümürdülü, “Bu baharatın içerisinde A ve C
vitamini ile birlikte; demir, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve sodyum
gibi çok sayıda mineral bulunur” dedi.
Acı biberin faydalarının bunlarla da bitmediğini, açlık hissini bastıran
etkisinin de bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, “Kapsaisin maddesi mide
ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ödem söktürücü özelliği de olan acı
biber yağ yakımına yardımcı olur. Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletip,
ağrıyı kontrol altına alır. Kolesterolü ve trigliseriti düşürmeye, kötü huylu
kolesterolü azaltmaya yardımcı olur” bilgisini verdi.