İdemci’den ucuz tatil tüyoları
Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Kudret İdemci, erken rezervasyon fırsatını kaçırıp, bütçelerine uygun alternatifler bakınan tatilciler için tur seyahatlerini önerdi. İdemci, Tur fiyatları aslında daha makul. Bin 800 ile 2 bin 800 TL arasında değişen fiyatlar var. Tabi küçük basılmış yazıları da okumak gerekir, bazı firmaların aktiviteleri fiyata dahil iken bazılarının değildir. Tur olarak gidilen gezi daha avantajlıdır. Konaklama, sabah kahvaltısı, akşam yemeği, gezilecek yerler, rehberlik hizmeti, bazı bölgelerdeki minibüs ücretleri milli park girişleri tekne turları fiyata dahil edilmiş oluyor’’ dedi.
Röportaj: Yener EKİNCİ
ADANA (BÖLGE)-Okulların kapanmasıyla birlikte tatil sezonu da resmen başlamış oldu. Rezervasyonu aylar öncesinden yaptıranlar indirimli tatilin keyfini sürerken, hazırlıksız olanlar ise hesaplı arayışlar içerisinde, internet sitelerinde sörf yapıyor. Henüz bütçelerine uygun seçenek bulamayanlara rehberlik etmesi için, kısa adı ADRO olan Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Kudret İdemci’den tüyolar aldık.
Okullarda tatil zili çaldı ve aileler bu zamanı hep birlikte değerlendirmek için planlar yapmaya başladı. Bu yıl fiyatlar nasıl ve en ekonomik ve eğlenceli tatil nasıl yapılabilir?
Bu yıl Akdeniz ve Ege bölgesindeki otel fiyatları artmaya başladı. Ülkesel seyahat acenteleri tabi önceden yerleri kapatarak fiyatları belli bir seviyede tutmaya gayret gösterdiler. Erken rezervasyon ile otel konaklamaları gerçekten çok cazip hale geldi. Çoğu hemşehrimiz bunu tercih ediyor. Tabi ki unutmamak gerek Çukurovalı rahatı sever o yüzden kendi aracı ile gitmeyi sevenler de var. Tur fiyatları aslında daha makul. Bin 800 ile 2 bin 800 TL arasında değişen fiyatlar var. Tabi küçük basılmış yazıları da okumak gerekir, bazı firmaların aktiviteleri fiyata dahil iken bazılarının değildir. Tur olarak gidilen gezi daha avantajlıdır. Konaklama, sabah kahvaltısı, akşam yemeği, gezilecek yerler, rehberlik hizmeti, bazı bölgelerdeki minibüs ücretleri milli park girişleri tekne turları fiyata dahil edilmiş oluyor. Tabi ki misafirler bu konuları acenteleri ne sormaları gerekiyor, hangileri dahil hangileri değil. 27 yıllık Turist Rehberliği mesleğim de görmediğim yer kalmadığından ben çadır tatilini tercih ederim. Tabi ki zevkler farklı farklıdır.
Adanalı yaz aylarını genelde yaylada geçirmeyi tercih ediyor. Yaylacıları turizme nasıl kazandırabiliriz ve kentte takriben kaç kişinin tatile çıkmasını bekliyorsunuz?
Adanalı aslında turlar ile gezmeyi öğrendi. Hem daha ekonomik hem de daha rahat. Şimdi düşünün, ailenizi aldınız ve aracınız ile yola çıktınız. Siz sürücü olarak yol güzergahında hiç bir güzelliği göremeyeceksiniz, çünkü aracı kullanmak ile meşgulsünüz. Oysa ki turlar bu durumu ortadan kaldırıyor. Yorulmadan omuzlarınız ağrımadan geziyorsunuz. Çay kahve servisiniz yapılıyor, profesyonel Turist Rehberleri sizlere bölge hakkında bilgi veriyor. Yeni dostluklar arkadaşlıklar kurabiliyorsunuz. Tatil bir ailenin ekonomik durumuna göre şekillenir. Bölgemizde her keseye göre tatil imkanları ve fırsatları var.
Karataş ve Yumurtalık gibi bölgeler, nasıl cazibe merkezi haline getirilebilir ve bu yerlerin cazibe merkezine dönüşmesi için gerekli alt yapıları var mı?
Çukurova sahil kesimi gerçekten çok değerli, geniş ve uzun plajlar doğal alanlar, kuş cennetleri. Bulunmaz bir nimet. 83 –88 arasında Karataş DSİ kampı yanında ailece çadır kurardık. Çok güzel bir plajı vardı. Hayran kalırdım her seferinde. Şimdi ise betonlaşma ağır basmış ve her tarafı kaplamış. Alt yapıları yapılmalı önce sonra yollar. Aynı zamanda konaklama tesislerinin yapımına başlanılmalı. Bu esnada halk bilinçlendirilmesi ve Turizm öğretilmeli. Var olan tesislere seminerler verilmeli. Bölgede olmayan bir aktivite konmalı, misal Jeep safari, ATV Safari, At Safari. Civar şehirlerden misafirleri çekebilmek için ülkemizin en büyük Aqua parkı yapılabilir. Antalya da kum heykeller sergisi yapılmakta, bizim burada neden olmasın. Seçenekler çoğalttıkça çoğaltılabilir. Sadece dünyaya bakmak yeterli.
Tatilimizi zehretmemek için ne gibi önlemler almalıyız. Size ulaşan şikayetlere göre tatilciler en çok hangi sorunlardan yakınıyor?
Yabancı turist tatile gitmek istediği bölgeyi, ülkeyi İnternet ve kitaplardan araştırır. Eğer sağlık sorunları var ise gideceği bölge bu sağlık sorunlarını tetikler mi diye bakar. Misafirlerimiz tur programını ve vaat edilenleri iyi okumalı ve kendi sağlığı ile değerlendirmeli. Hep otel kıyaslama larıAntalya otelleri ile yapılmakta. Bu çok yanlıştır. Her bölgemizde farklı otel konseptleri bulunmaktadır. Bunu bilmek gerekir. Her evi bırakın her cep telefonunda İnternet var ve arama motorundan bakılabilir ve incelenebilir.
Deniz kenarına yakın bir daire kiralamak mı daha avantajlı, bir otelde konaklamak mı?
İkisi de olur aslında, neden mi? Bazı aileler kafalarını dinlemek için, aktivitelere katılmak ve kafalarını boşaltmak için, deniz kenarı ya da şehir otellerinde etrafı gezmek ve tarihi dokuyu keşfetmek için otel rezervasyonlarını tercih ediyorlar. Diğer tarafta daire kiralayan kişiler daha uzun vade için tatillerini geçirebiliyorlar.
Bayram tatili turizmi nasıl etkiledi, ağustos ayında ki kurban bayramı tatili için ne öngörüyorsunuz?
Turizm bir ülkenin olmazsa olmazlarındandır. Turizm 60 civarındaki sektöre can vermektedir. Nasıl mı? İşte böyle. Misafir bir tur satın aldığında Acente kazanır (personel maaşı, stopaj, sigorta, elektrik su telefon ödenir) Acente otobüs şirketi ile anlaşır. O otobüs şirketi, kaptan, Muavin kazanır. Onlar da yukarıda yazılan kalemleri öderler. Araç mazot kullanır, petrolcü kazanır dağıtıcı kazanır, yedek parçacı kazanır, fabrikalar bu üretimleri yapar ve onlar da kazanır. Acente Rehber ile anlaşır ve rehber kazanır, otelde kalınır ve otelci kazanır, yemek yenir otelde tedarikçiler, fabrikalar, çiftçiler, elektrik idaresi, sular idaresi, vergi dairesi, maliye yani devlet kazanır. Ören yeri ve müzeler ziyaret edilir ve buralar kazanır. Bu yerlerin etrafında esnaflar vardır onlar da kazanır. Ve bu liste uzayıp gider. Okuduğunuz gibi bir tura çıkmakla bir otel rezervasyonu yapmakla, bir çadır kurmakla ya da daire kiralamak nelere kadir değil mi?
İç turizmin kalbi hangi bölgelerde atıyor?
İç turizm in kalbi her bölgede atmaktadır. Okulların kapanması ile birlikte turizm sektörü de hareketlendi. Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Güney Ege, Kuzey Ege, Akdeniz turları 7 günlük ve yaz döneminde yapılan turlardır. İlkbahar da Güneydoğu, Doğu Anadolu, Çanakkale, İstanbul ve iç Anadolu turları ağırlıktadır. Sonbahar da Güneydoğu Anadolu, Kapadokya, Marmara, Ege bölgesi turları çıkar. Kış aylarında Afyon ve Oylat kaplıcaları, Kayak merkezleri, Kapadokya, Doğu Ekspresi ile Kars. İşte, Çukurovalı buralara gitmekte.
Dış ve iç turizm için nereleri önerirsiniz?
Önce Türkiye’yi gezip görmelerini sonra yurt dışına açılmalarını tavsiye ederim. Ülkemiz çünkü çok güzel ve çok değerli.
Paylaştığınız yorum ve bilgiler için teşekkür ederim
Ben teşekkür eder, Adanalılara keyifli tatiller dilerim.