Fiyatı dip yapan karpuz tarlada kaldı
ADANA (İHA) – Büyük market zincirlerinde kilogram fiyatı 3
buçuk liraya kadar çıkan karpuz fiyatları tarlada 10 kuruşa kadar düştü.
Üretici maliyetini çıkaramayınca karpuz tarlada bırakıldı ve sürülmeye
başlandı.
Karpuz üreticisi, piyasalarda yaşanan arz fazlası üretim yüzünden zor durumda.
Bunun yanında aşırı sıcaklar, şiddetli sıcak rüzgarlar karpuzları yaktı. Ürün
fazlası sebebiyle fiyatlarda yaşanan ciddi düşüş karpuzun tarlada kalmasına
sebep oldu. 40 kuruştan satılan karpuz 10 kuruşa kadar geriledi. Dönüm başına
seracılık yapılarak 3 bin 500 liraya mal edilen karpuz, dönüm maliyetini
karşılayamaz duruma geldi.
Seyhan Ziraat Odası Eski Başkanı ve Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi
Cahit İncefikir, piyasalarda yaşanan fiyat düşüklüğünden dolayı çiftçinin
karpuzu toplamak yerine tarlada sürmeye karar verdiğini aktardı. Hava
şartlarının ürünleri ciddi anlamda etkilediğini ifade eden İncefikir, “Sıcak
poyrazlar ve aşırı sıcaklar karpuzu yakmaya başladı, 10 kilogramın üstündeki
karpuzlar da yanmaya başlayınca kilogram fiyatı 40 kuruştan 30 kuruşa daha
sonra 10 kuruşa kadar geriledi. Karpuzun diğer illerde de piyasaya sürülmesiyle
beraber Türkiye genelinde arz fazlası oluştu” dedi.
Tarla ve market fiyatı arasında çok ciddi farkların bulunduğunu belirten
İncefikir, “İstanbul’a baktığımızda marketlerde karpuzun kilosu 3 buçuk liraya
satılıyor. Çukurova’da fiyat düşüklüğünden karpuz sürülüyor” dedi.
Tarımsal planlama şart, çiftçi kredisini ödeyemeyecek halde
Çiftçinin seracılık yaparak dönümünü 3 bin 500 liraya mal ettiği karpuzun 10
kuruşa kadar düşmesinin çiftçiyi ekonomik olarak zor duruma düşürdüğünü ifade
eden İncefikir, “Bu kadar girdi maliyetinin yüksek olduğu durumda karpuzu
tarlada sürmek hiç iyi olmadı. Çiftçi zarara uğradı kredisini ödemekte güçlük
çekiyor” diye belirtti. Tarımsal planlamanın önemine değinen İncefikir,
önümüzdeki dönemlerde ve bundan önceki dönemlerde yaşanan sıkıntıların devam
etmemesi için tarımsal planlamaya önem verilmesi gerektiğini söyledi.
İncefikir, “Bu tür durumların olmaması için artık tarımda planlamaya,
istatistiğe ve envantere çok ciddi önem vermemiz gerekiyor. Tarımsal planlamaya
geçemezsek bu gibi durumlar tarlada ya da dalında çürüyen sebze ve meyveyi
görmeye devam edeceğiz” dedi.