Çulhaoğlu: İlaç sıkıntısı bitecek mi?
ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Sağlık Bakanlığı’na ilaç sıkıntısı konusunda yazılı soru önergesi verdi. Çulhaoğlu, “İlaç sıkıntısı ne zaman bitecek, vatandaşlar mağdur olmadan ilaçlarını alabilecek mi?” dedi.
İYİ Parti Adana Mileltvekili Dt.Çulhaoğlu, “Hasta vatandaşlarımızın tedavileri için hayati öneme haiz ithal göz, tansiyon, prostat, ülseratif kolit, epilepsi, iintibiyotik, mide, ağrı kesiciler ve psikolojik tedavi sürecinde kullanılan antidepresan ilaçlarını eczanelerde bulamaması sebebiple mağdur olan binlerce vatandaşımlızın bu sorunlarına Sağlık Bakanlığı’nca ivedi olarak çözüm bulunmasını talep ettiğim yazılı soru önergesini 25 Haziran 2019 tarihinde TBMM’ye sundum.”
Çulhaoğlu’nun soru önergesinde, “Ak Parti Hükümeti döneminde görülen krizle birlikte her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de döviz kurundaki yüksek artış sebebiyle fiyatları arttığı için medikalcilerde ve eczanelerde sıkıntılar devam etmektedir.
Gerek basın gerekse bakanlığınızın resmi web sayfasından, ilaç temini hususunda hastalarımıza ve hasta yakınlarına “kur ayarından sonra ilaç sıkıntısı bitecek” söyleminize rağmen hastanelerde ve evlerinde tedavileri devam eden, kullanmak zorunda oldukları ilaçları eczanelerde bulamayan vatandaşlarımız sağlıklarına kavuşamamakta ve hayatlarını kaybetme riski yaşamaktadırlar.
Bakanlığınızca;15 Şubat 2019 tarihinden sonra ilaçta geçerli olacak yüzde 26.4’lık zam oranını açıklamanız sonrasında, eczacılar ile ilaç depocuları arasında durma noktasına gelen ilaç temin krizini nasıl çözmeyi düşünüyor sunuz? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı? Döviz kurundaki yüksek artış oranının fiyatlara yansıması sebebiyle hastaların ödediği farklardaki ciddi artışları önlemek için herhangi bir tedbir aldınız mı?Eşdeğeri dahi eczanelerde bulunmayan ilaçları hasta vatandaşlarımız nereden, nasıl bulacaklar? Sağlıklarına nasıl kavuşacaklar? Hastaların ilaçlarını temini konusunda ivedi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?Bilhassa eczanelerde bulunmayan ithal göz, tansiyon, prostat, ülseratif kolit, epilepsi, intibiyotik, mide, ağrı kesiciler ve psikolojik tedavi sürecinde kullanılan antidepresan ilaçların temininde çekilen büyük sıkıntıyı ivedi olarak çözmek için herhangi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz? Hastalarının tedavisi için ilaç bulamayan binlerce hasta yakınına ve kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?Yurtdışından ithal etmek zorunda kaldığımız ilaçların üretimini ülkemizde yapacak teknoloji ve yetişmiş elemanlar bulunmuyor mu? İlaç sektöründe ithalat yaparak yabancılara mecbur kalmamak için Bakanlık olarak içinde bulunduğunuz herhangi bir Ar-Ge yada destek çalışmanız var mı?”