“Özel halk otobüsü ve minibüsçüler zam istiyor”
ADANA (BÖLGE)- Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan toplu taşıma esnafının varlıklarını sürdürebilmeleri için yolcu ücretlerine zam yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Taşıma ücretlerine en son 2 yıl önce zam yapıldığını, bu süre zarfında mazot başta olmak üzere, lastik, yedek parça gibi ana girdi kalemlerine gelen zamların toplu taşıma esnafını perişan ettiğini belirten Birlik Başkanı Sözütek, “Deyim yerindeyse toplu taşıma esnafı yolun sonuna geldi” ifadelerini kullandı.
Adana’da şehir içi yolcu taşımacılığı yapan kooperatiflerin başkanları, zam taleplerini görüşmek için Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek başkanlığında bir araya geldi.
Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıda, şehir içinde toplu taşıma yapan esnafın büyük sorunlarla boğuştuğunu vurgulayan Birlik Başkanı Nihat Sözütek, ulaşımın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için sorunların acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Toplu taşıma esnafının en önemli ve acil çözüm bekleyen sorununun ise yolcu ücretlerine zam yapılması konusu olduğunun altını çizen Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, “Adana’da yolcu taşıma ücretlerine son iki yıldır zam yapılmıyor. En son 16 Ağustos 2017’de zam yaptığımızda motorinin litre fiyatı ortalama 4,50 TL civarındaydı. Geçtiğimiz günlerde litre fiyatına yapılan 23 kuruşluk zamla birlikte motorinin fiyatı 6,60 TL’ye dayandı. Son iki yılda, esnafımızın ana girdi kalemini oluşturan motorin yüzde 50’ye yakın bir oranda zamlanırken, yolcu taşıma ücretlerinin yerinde sayması toplu taşıma esnafımızı iflasın eşiğine getirdi” dedi.
“ZAM TALEBİ ESNAFIN VARLIK YOKLUK MÜCADELESİ”
Ülkemizdeki ekonomik dengelerdeki istikrarsızlığın piyasaların tamamını olumsuz etkilediğini, bu bilinçle hareket ederek vatandaşın da menfaati için bugüne kadar yolcu taşıma ücretlerine zam yapmaktan kaçındıklarını dile getiren Birlik Başkanı Nihat Sözütek, “Ancak ne yazık ki son gelen zamlarla birlikte toplu taşıma esnafımız için yolun sonu görünmüştür. Esnafımızın hali perişan. Lastikçinin, tamircinin, yedek parçacının önünden kaçarak geçiyor. Mazotu veresiye alıyor. Vergi, SGK, Bağkur primleri, şoförün yevmiyesi, trafik cezaları derken her gün biraz daha içeri giriyor. Yaşadığı bunca sıkıntıya rağmen aldığı kredi ve borçlarla ayakta durmaya çalışan toplu taşıma esnafımız için zam talebi artık bir varlık, yokluk mücadelesi haline gelmiştir” diye konuştu.
Başkan Sözütek’in açıklamalarının ardından söz alan kooperatif başkanları da toplu taşıma esnafının sorunları ve zam taleplerini dile getirdi. Vatandaşı zora koşmayacak, toplu taşıma esnafını da rahatlatacak makul bir fiyat belirlenmesi yönündeki görüşlerin ağırlık kazandığı toplantıda zam belirleme çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla komisyon kurulmasına karar verildi. Toplantıya katılan kooperatif başkanlarının oybirliği ile komisyon üyeliklerine, minibüsçü esnafı adına Yavuzlar Durak Başkanı Ayhan Akgümüş, Topel Durak Başkanı Münir Karaaslan, Barkal Durak Başkanı Halil Kocabaş, Denizli Durak Başkanı Navaf Ok, Yeşilevler Durak Başkanı Çetin Lala, İtimat Durağı yönetim kurulu üyesi Yasin Avar, özel halk otobüsleri esnafı adına da Oda Başkanı Niyazi Göğer, 59 Nolu Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Hasan Baysal, 178 Nolu Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Veli Can Durak ve 184 Nolu Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Mustafa Uslu seçildi.
Zam belirleme komisyonunun yapacağı çalışmalar sonucunda alınacak ortak karar ilk UKOME toplantısında gündeme getirilerek, toplu taşıma esnafının zam talebi Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletilecek.