Adanalılar dikenli incirle serinliyor
ADANA (İHA) – Kavurucu sıcakların etkili olduğu Adana’da yaz aylarının
vazgeçilmez lezzeti dikenli incir tezgahlarda yerini almaya başladı. Dikenli
incir, yiyenlerin hararetini aldığı gibi içeriğiyle de kalp sağlığını koruyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hava sıcaklığını 33 derece olarak ölçtüğü
Adana’da termometreler 42 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar ise
tezgahlarda 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlarla satılan ve buz ile
soğutulan meyveye büyük ilgi gösteriyor. ‘Hint inciri’ olarak da bilinen
dikenli incir birçok hastalığa iyi geldiği gibi sıcak yaz aylarında da
insanların serinlemesini sağlıyor.
Yaklaşık 10 yıldır dikenli incir satıcılığı yapan Serkan Ermiş, dikenli incirin
sıcak havalarda serinlemek için birebir olduğunu ifade ederek, “Aslında bu
incir sabah aç karnına yenmelidir. Çünkü yendiği an bağırsakları temizliyor,
sindirim sistemini ve metobolizmayı güçlendiriyor. Ayrıca dikenli incir buzda
soğutulduktan sonra kabuğu soyulup müşteriye soğuk bir şekilde servis edilir”
diye konuştu.
Dikenli incirin yavaş yavaş Adana dışında da tanınmaya başladığını belirten
Ermiş, “Önceden başka şehirlerde yoktu. Artık özellikle Akdeniz kıyı kesiminde
satılmaya başladı. Adana’ya gelen turistler de özellikle doğal, serin ve
lezzetli olduğu için dikenli incire büyük ilgi gösteriyor” dedi.
Dikenli incirlerin faydaları
Kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi kalp sağlığını koruyan bileşenler içerir.
Yaz aylarında yaşanılan yorgunluk, bitkinlik ve sıcaklardan bunalma gibi
şikayetleri azaltır. Kişilerin daha zinde olmasını sağlar. Dikenli incir
kolestrolü de düşürmeye yardımcı olur. Vitamin ve minarel bakımından zengin
olan bu meyve ciltteki genç hücrelerin sayısını artırarak yaşlanmayı geciktirir.
İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiğinden zayıflamak
isteyen kişilerin diyet listelerindeki meyveler arasında yer alıyor.