Sümer’den öğrenci velilerini sevindiren teklif
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde kırtasiye masrafları cep yakıyor. Öğrenci velilerini sevindiren teklif CHP’li Orhan Sümer’den geldi. Sümer, eğitim amaçlı kırtasiye malzemelerinden ve kitaplardan alınan KDV’nin kaldırılmasını istedi.
ANKARA (BÖLGE)- CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğrenci velileri üzerinde büyük bir yük oluşturan kırtasiye giderlerinin azaltılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Sümer, eğitim amaçlı kırtasiye malzemelerinin ve kitapların katma değer vergisinden (KDV) istisna tutulmasını istedi.
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde kırtasiye masrafları cep yakıyor. Birçok kırtasiye malzemesindeki fiyat artışı enflasyonun çok üzerinde gerçekleşti. Öğrenci velilerini rahatlatacak teklif ise CHP’li Sümer’den geldi ve konuyla ilgili kanun teklifi verdi.
Sümer, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde eğitimin bireyler, toplumlar ve ülkeler açısından öneminin artmaya başladığını belirterek bilgiye ulaşım kolaylığının insanlarda ve toplumlarda giderek büyük farklar yarattığını belirtti.
Eğitime erişimin devletin Anayasal bir görevi olduğuna vurgu yapan Sümer, başta kırtasiye masrafları olmak üzere diğer harcamaların eğitime erişimin önünde bir engel oluşturduğunu kaydetti.
KALEME YÜZDE 404 ZAM
Sümer, teklifinde şu rakamları verdi:
“TÜİK verilerine göre son 10 yılda okul defteri yüzde 329, kalem yüzde 404, resim boyaları yüzde 247, yazım çizim malzemeleri yüzde 216, kırtasiye malzemeleri yüzde 687 oranında zamlanmıştır.
Son 1 yılda ise okul defteri yüzde 37.4, kalem yüzde 37, resim boyaları yüzde 34.9, yazım çizim kağıtları yüzde 28.5, kırtasiye malzemeleri yüzde 32.7 oranında zam görmüştür.
Asgari ücretteki artış ise son 10 yılda yüzde 283, son bir yılda yüzde 26 oranında olmuştur.”
KDV KALDIRILSIN
Sümer, bu dengesizliğin özellikle yoksul vatandaşların eğitime erişimlerinde büyük bir engel oluşturduğunu kaydederek kitap ve kırtasiye malzemelerinden yüzde 8 ile 18 arasında değişen bir oranda tahsil edilen KDV’nin kaldırılmasını istedi. Teklife göre 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17’inci maddesi değiştirilerek kültür ve eğitim amacına yönelik kırtasiye malzemeleri ile kitaplar KDV’den istisna tutuluyor.