Dr.Çulhaoğlu, ‘KDV oranı çok fazla yük getirmekte’

ADANA (BÖLGE)-İyi Parti Adana Milletvekili Dr.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, “KDV oranı  çiftçilerimizi, esnaflarımızı ve dar gelirli vatandaşlarımıza çok fazla yük getirmektedir” dedi.

İyi Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu; tarla, arazi gibi taşınmazların alım-satım işlemlerinde çiftçilerimizi, esnaflarımızı ve dar gelirli vatandaşlarımızı mağdur eden % 18 kdv oranının  % 1’e düşürülmesi için Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde; “25 Ekim 1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-d maddesine göre “Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satılar …” da malı satın alan kişi satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden katma değer vergisi, damga vergisi, tellaliye benzeri giderleri ve tahsil harcı ile tapu masraflarını ödemektedir. Aynı kanunun 28. maddesine göre“Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10’dur. Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1’e kadar indirmeye, … yetkilidir” hükmü yer almaktadır.

Bunun yanı sıra; 30/04/2014 tarihli ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4. maddesinde “Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak, marjinal ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez” ve 7. maddesinde “….asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırılabilir” hükümleri gereğince arazilerin toplulaştırılması kapsamında büyük miktarlarda araziler için alım-satım yapmak zorunda bırakılan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız bu yüksek meblağlardaki tutarı ödemekte zorlandığı gibi birde üzerine % 18 oranındaki çok yüksek olan Katma Değer Vergisini (KDV) ödemek zorunda bırakılması daha çok mağduriyet yaratmaktadır.

30 Aralık 2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekli (I) sayılı listenin 19 uncu sırasında yer alan yatlar, ve kotralar için % 1 katma değer vergisi (KDV) oranı uygulanmaktayken, tarla veya arazi satın almaya çalışan çiftçiye, esnafa, dar gelirli vatandaşa uygulanan % 18 katma değer vergisi (KDV) oranı çok fazla maddi yük getirmekte, alım gücünü zorlaştırmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanı Kararıyla tarla ve araziler için belirlenen % 18 KDV oranının çok yüksek olması sebebiyle;

10/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki tarla ve arazilerin % 18 olan katma değer vergisi (KDV) oranının % 1’e indirilmesi için Cumhurbaşkanı Kararı çıkarmayı , Bu hususta mağdur olan Adana ve tüm kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor