Barut, “TRT üzerinde Eurovision baskısından vazgeçin”

ANKARA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’nin 2013 yılından bu yana katılmadığı Eurovision şarkı yarışmasını Meclis gündemine taşıdı. AKP iktidarının siyasi anlayışına tepki gösteren Barut, iktidar partisinin TRT üzerindeki baskısını da kınadı.
MECLİS’E TAŞIDI
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 1975 yılından bu yana Türkiye’nin katıldığı ve 2003 yılında ünlü sanatçı Sertab Erener ile Türkiye’nin birincilik kazandığını belirterek, 2013 yılından bu yana Türkiye’nin yer almadığı Eurovision şarkı yarışmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Ayhan Barut, “Ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik ve siyasi kriz toplumumuzu her alanda olumsuz etklemektedir. Yurttaşlarımız günlük yaşam koşullarını binbir güçlükle sürdürmektedir. Hayatın bu olumsuz akışını kısa sürelide olsa unutturan ve toplumsal heyecan ve mutluluk yaşatan sanat, spor, müzik, futbol gibi alanlarda ise uzunca bir süredir bir başarı elde etmiş değiliz. Bu durum sıraladığımız tüm dallarda ülkemizi Avrupa’da ve dünyada oldukça geri planda bırakmıştır” dedi.
“2013’TEN BERİ KATILMIYORUZ”
Türkiye’nin yaşadığı en büyük heyecanlardan birisinin de 1975 yılından bu yana ülke olarak yer aldığımız Eurovision şarkı yarışması olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, “Milletimiz bütün aile fertleri ile ekrana kilitlenir, yarışan sanatçısını bütün milli duygularıyla ve dualarıyla desteklerdi. Bu büyük heyecan ve eğlenceden milletimiz 2013 yılından beri mahrum edilmektedir. Son yedi yıldır katılamadığımız Eurovision Şarkı Yarışması’na TRT’nin oylama sistemine ilişkin yaptığı eleştirilerin neden olduğu bilinmektedir” diye konuştu.
TRT VE İKTİDARA TEPKİ
Eurovision şarkı yarışmasıyla ilgili olarak TRT’nin ülkelerin birbirlerine 12 puan vermesinden şikayetçi olduğunu ancak TRT’nin de 12 puanı Azerbaycan’a vermesinin tartışıldığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“1975’den 2013 yılına kadar katıldığımız yıllarda çeşitli dereceler elde etmiş olmamız ve son olarak 2003 yılında da sanatçımız Sertap Erener ile birinci olduğumuzu hatırlarsak bu iddialar inandırıcı değildir. Ancak tüm bu eleştiri ve değerlendirmelerin yapay olduğu asıl katılmama sebebimizin oylama değil, iddia o ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarının siyaset anlayışından ve iktidarların TRT Genel Müdürlüğüne bu yönde baskı yapmasındandır. Vatandaşlarımızdan alınan vergilerle ayakta duran TRT’nin bir siyasi partinin hayata bakışına odaklanamayacağı gibi, ülke menfaatleri ve toplumsal talep ve isteklere hassasiyet gösteren bir yönetim anlayışı sergilemesi gerekmektedir. İlgili tüm kesimler tarafından Eurovision şarkı yarışmasına katılma arzusu ve isteği her türlü araç ve imkan kulanılarak yetkili makamlara ve muhataplarına ulaştırılmıştır.
“EUROVISION’A TEKRAR KATILMAK İÇİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:
“1. 44 yıl öncesinden katıldığımız Eurovision Şarkı Yarışmasına son yedi yıldır katılmamamızın nedeni nedir?
2. Eurovision Şarkı Yarışmasına ülkemizin katılmaması yönünde iktidarın bir tasarrufu olduğu iddiaları doğru mudur? Bu yönde TRT Genel Müdürlüğü üzerinde bir baskı sözkonusu mudur? TRT’nin Eurovision Şarkı Yarışması oylama sistemine ilişkin eleştirileri doğru mudur?
3. Eurovision Şarkı Yarışması ülkemizin sanatsal ve kültürel gelişimi yanında, uluslararası tanıtım ve reklamı açısından da bir fırsat değil midir? Bu fırsat kim yada kimler tarafından yedi yıldır kullanılmamaktadır?
4. Eurovision Şarkı Yarışmasının ülkemiz sanat ve sanatçısının gelişimine, üretkenliğine etkileri yok mudur? Olumlu ve olumsuz yönde bu etkiler nelerdir? Hükümetleriniz tarafından bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır? Değerlendirmeleriniz nedir?
5. Eurovision Şarkı Yarışmasına ülkemizin katılması yada katılmaması için müzik otoritelerinden, ilgili dernek ve sendikalardan yada daha önce katılmış olan sanatçılarımızdan bir görüş alınmış mıdır? Alınmış ise görüşleri ne olmuştur?
6. 2003 yılında sanatçımız Sertab Erener ile birinci olduğumuz Eurovision Şarkı Yarışmasına tekrar katılmak ve ülkemiz sanatçısının yarışmasını sağlamak için bir çalışmanız, ilgili kurumlara bir talimatınız olacak mı?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor