Sabahın 5’inde ciğer kebabıyla kahvaltı geleneği
ADANA (İHA) – Adanalılar her hafta pazar günü sabahın 5’inde
ciğer kebabıyla kahvaltı yapıyor. Bu gelenek 100 yılı aşkın süredir aynı
sokakta kuşaktan kuşağa yayılarak devam ediyor. Kebapçı Seyfettin Danış, “Yazın
satışlar hava sıcaklığından düşüyor ama her hafta Pazar günü 6 esnaf toplamda
ortalama 400 kilogram ciğer satıyoruz” dedi.
Zengin mutfağı ve kebap geleneğiyle ünlü Adana’da tarihi mekanlardan birisi
olan Kazancılar Çarşısı’ndaki Ciğerciler Sokağı’nda her hafta pazar günü gece
3’ten itibaren telaş başlıyor. Mangallarını kuran ciğerci esnafı bir yandan
ciğerleri şişe saplarken, diğer yandan da mezeleri yapmaya başlıyor.
Alışılagelmiş kahvaltı masasındaki zeytin, peynir gibi ürünler Ciğerciler
Sokağı’ndaki kahvaltı masalarında yerini bol acılı ciğere, çay ise yerini
şalgam suyuna bırakıyor. Garsonların masalar arasında son dokunuşları yaptığı
sokak, müşterilerin gelmeye başlamasıyla ve ciğerlerin mangalla buluşmasıyla
birlikte adeta ‘duman altı’ oluyor.
“8 yaşından bu yana buradayım”
Ciğerciler Sokağı’nda kebapçılık yapan Seyfettin Danış (44), İHA muhabirine
yaptığı açıklamada, çok küçük yaşlardan beri bu işi yaptığını söyledi. Sabaha
hazırlık için yoğun mesai harcadıklarını belirten Danış, “Ben sadece 3 sene
okula gittim ondan sonra hep buradaydım. 8 yaşından bu yana buradayım. Yoğunluk
çok oluyor. Gece 2-3’de gelsen de ciğer yersin öğlen 1’e kadar buradayız” diye
konuştu.
Ciğerciler Sokağı’nda toplam 6 esnaf olduğunu kaydeden ve herkesin ortalama
60-70 kilogram ciğer sattığını belirten Danış, “Yazın satışlar düşüyor ama
kışın artıyor. Ortalama 400 kilogram satılıyor. Kışın 500-600 kilogramı
buluyor. Bizim Adanalı boğazına düşkündür. Lokmacıdır. Festivallerin de çok
katkısı oluyor. Buradaki bütün esnaf festivaller sayesinde ekmek yiyor” dedi.
“Eskiden ortam daha farklıydı”
Ceylan Tanışkan isimli vatandaş da geleneğin devam edeceğini belirterek, “Bu
kentin kendine özgü bir kültürü bu. Ben gençlik yıllarımda da gelirdim. O
zamanlar ortam daha farklıydı. Artık bir gelenek oldu. Adana dışından gelenler
de çoğaldı. Fırsat bulduğumuzda bizler de geliyoruz. Kendi yemek kültüründe
insanın ciğer varsa buraya gelir. Başka bir memlekette sabah ciğer yemeye
gidelim desen gülerler. Farklı bir şey” ifadelerini kullandı.
Ciğer ustası Bilal Ekinci (40) ise, “Burası eskiden kuş pazarıydı. Eskiden
gündüz yapardık sonra geceye geçtik. Herkes bize uydu. Geceden insanlar gelmeye
başlıyor. Ciğerini yiyor. Bir kültüre dönüşüyor Adana’da. Bu tarz şeyler
normalde Avrupa’da olur. İlgiden memnunuz” diye konuştu.