‘Son zamlar işçinin ve vatandaşın belini büktü’

ADANA (BÖLGE)-Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, başta doğal gaz olmak üzere, elektrik, akaryakıt ve teme gıda maddelerine yansıyan, son zamların işçinin ve vatandaşın belini büktüğünü söyledi.

Her ay yapılan Türk-İş’e bağlı Sendika Başkanlarının katıldığı ‘Başkan Kurulu’ toplantısı Edip Gülnar Başkanlığında gerçekleştirildi.

 Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Türk-İş Konfederasyonu’nun çalışanların geçim şartlarını otuz iki yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması ile ortaya koymakta olduğunu söyledi. Başkanlar Kurulu adına konuşan Edip Gülnar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin resmi verilerinde de ortaya çıkan adaletsiz gelir dağılımının somut yansıması bu çalışma ile görünür olmaktadır. Anayasada ifadesini bulan “çalışanların geçim şartları” elde edilen ücret gelirinin yetersizliği nedeniyle olumsuzdur. Toplumun temelini oluşturan ailenin, eğer gelir kaynağı ücret ise,  maruz kaldıkları yaşam koşulları “insana yakışır” olmaktan uzak olmaktadır. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2019 Eylül ayı sonucuna göre:  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması, gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 064,52 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim,sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 724,81 TL olarak hesaplanmıştır.”

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Geçen yılın aynı ayına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 171 TL’dir” ifadesini kullanarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Gıda yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük bir yıl önceye göre 558 TL oldu. Ücretli çalışanların gelirleri fiyat artışları karşısında giderek aşınmaktadır. Gelir artışlarının gecikmeli olarak enflasyona eşitlenmesi uygulaması dar ve sabit gelirli kesimlerin aleyhine olmaktadır. Nitekim devletin resmi kurumu olan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın geçen yıl ki sonuçları, asgari ücretin enflasyonun üzerinde artmasına rağmen, en düşük gelire sahip nüfusun yüzde 20’lik grubunun milli gelirden aldığı payın 0,2 puan azalarak yüzde 6,1’e düştüğünü ortaya koymuştur. Buna karşılık nüfusun en zengin yüzde 20’lik bölümünün aldığı pay 0,2 puan artarak yüzde 47,6’ya ulaşmıştır. Uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar zenginin daha zengin, yoksullun daha yoksul olması sonucuna yol açmaktadır. Aylık net 2.020 TL olan asgari ücretin yetersizliği, bekar bir çalışanın hesaplanan 2.536 TL tutarındaki yaşama maliyeti de dikkate alındığında ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki, zaten yetersiz belirlenen asgari ücret, evli ve çocuklu işçiler açısından, artan vergi oranı nedeniyle, bu dönemde eksilmektedir. Sürekli yinelendiği üzere, mevcut asgari ücret değil bir ailenin bir kişinin bile geçimini karşılamaktan uzaktır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor