‘Lezzet Festivali’nin gala yemeği yapıldı

HABER:Eylem USNEKER

ADANA (BÖLGE)-Adana Valiliği koordinesinde “Büyük Akdeniz Şöleni” temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin gala yemeği yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Adana Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinliğe Vali Mahmut Demirtaş ve Eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yerel ve ulusal medya temsilcileri ile ünlü şefler katıldı.

Gala yemeğinin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan sonra bir konuşma gerçekleştiren Vali Demirtaş, yoğun hazırlık sürecinin ardından dopdolu bir festival programını daha hep birlikte yaşadıklarını dile getirdi. Geride bıraktıkları iki yıllık tecrübeyle bu yıl çıtayı daha da yükseğe çıkardıklarını belirten Vali Demirtaş, “Lezzet Peşinde Koşanlarla, ‘Gelenekselin Gücü’nü keşfetmek isteyenleri, üçüncü yılımızda festival ötesine taşıyarak, ‘Büyük Akdeniz Şöleni’ne davet ettik. Böylelikle Adana’nın yerel ve geleneksel lezzetlerini, Akdeniz’in enfes tatlarıyla birleştiren fevkalade önemli bir organizasyona imza attık.” dedi.

Şimdi söz sırasının 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne hayat veren gastronomi dünyasının duayenlerinde olduğunu belirten Vali Demirtaş, “Sizler; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya, Malta, Lübnan, Fas, Fransa, İspanya, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kolombiya, Güney Kore ve Endonezya’dan geldiniz ve dünden itibaren tüm konuklarımızı eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkarmaya başladınız. Sizlerin katkılarıyla, birbirinden farklı lezzetleri tattık, tatmaya da devam edeceğiz. Atölye çalışmaları, gastroshowlar ve söyleşilerle festivalimize renk kattınız. Aynı şekilde yemeklerinizin püf noktalarını paylaştınız ve geleneksel yemeklerinizi tüm yönleriyle ziyaretçilerimize tanıttınız. İnanıyorum ki bu etkinlikleri en etkileyici şekilde yarın da sürdürecek; ‘Büyük Akdeniz Şöleni’ni, unutulmaz bir zaman dilimine dönüştürmeye devam edeceksiniz.” dedi.

ADANA BÜYÜK BİR POTANSİYELİ BÜNYESİNDE TAŞIMAKTADIR

Bilindiği üzere yılın on iki ayına yayılma imkânı bulunan gastronomi turizminin, günümüzde turizmin yükselen değerleri arasında yer aldığına vurgu yapan Vali Demirtaş konuşmasını, “Adana da pek çok medeniyete ev sahipliği yapmanın yemek kültürüne sağladığı katkılar ve ülkemizin önemli gastronomi koridorlarından birinin üzerinde yer alması nedeniyle, büyük bir potansiyeli bünyesinde taşımaktadır.  Bizler de Adana’nın gastronomi turizmi potansiyelinin daha üst seviyelere çıkarılması amacıyla, son dönemde önemli adımlar attık. Bunların başında 2019 Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında Adana’nın gastronomi kenti olarak tescillenmesi geliyor. İnanıyorum ki kadim kültürümüz ve tarihimizle, birbirinden lezzetli yemeklerimizle, UNESCO tarafından gastronomi kenti olarak tescillenecek ve hali hazırda bu ağda yer alan Hatay ve Gaziantep’le birlikte inanç ve gastronomi koridorunun güney zinciri tamamlanacaktır.” ifadeleriyle sürdürdü.

Ayrıca Adana’da üretilen 32 ürüne ilişkin coğrafi işaret alınması noktasında da yoğun bir çalışma yürüttüklerini aktaran Vali Demirtaş, “Bu meyanda Adana’nın, Adana insanının emeğinin ürünü olan festivalimiz için markalaşma sürecini başlattığımızın altını özellikle çizmek istiyorum. Bu sürecin sonunda Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin, bir Adana markası olarak tüm platformlarda yer almasını sağlayacak; gastronomi kenti çalışmalarımızda önemli bir kilometre taşını daha geride bırakacağız.” dedi.

LEZZET DÜNYASININ USTALARINDAN BİZLERE DESTEK OLMALARINI BEKLİYORUM

Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Gastronomi Kenti ve Coğrafi İşaret Başvuruları başta olmak üzere, gerçekleştirilen tüm proje ve çalışmaların asıl amacının, Adana’yı, “marka kent” idealine bir adım daha yaklaştırmak olduğunu söyleyen Vali Demirtaş konuşmasının devamında, “Amacımız Adana mutfağının değerlerini korumak, bugüne adapte etmek ve geleceğe taşımaktır. Bununla birlikte bu sayede Adana’yı önemli bir gastronomi destinasyonuna dönüştürmektir. Bunu, Adana’nın tüm dinamikleriyle birlikte mutlaka başaracağız. Bu noktada lezzet dünyasının ustalarından bizlere destek olmalarını bekliyorum. Kentimizin malzeme çeşitliliğine, kalitesine ve zenginliğine dair paylaşımlarınızın, gastronomi kenti yolculuğumuzda bizlere olumlu katkılar sağlayacağını bilmenizi istiyorum. Öte yandan paylaşımlarınızda sadece eşsiz mutfağımıza değil; Adana’ya, Adana’nın doğal güzelliklerine, tarihi ve kültürel değerlerine ve en önemlisi sımsıcak, cana yakın, misafirperver insanlarına geniş yer vereceğinize yürekten inanıyorum.” ifadeleriyle noktaladı. 

Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından, gala yemeğine katılan konuklar, zeytinyağlılardan, tatlılara, et yemeklerinden içeceklere kadar Adana’ya has birçok yöresel lezzetten tatma imkanı buldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor