ZEYDAN KARALAR KİME LAF ATTI?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 3. Uluslararası Lezzet Festivali’nin her aşamasında bizzat  bulunarak, Adana’nın bu konudaki zenginliğini defalarca dile getiriyor. Başkan Karalar, kent dinamikleriyle güç birliği yapmanın vazgeçilmezliğine vurgu yaptığı kadar,  bölgesel iş birliğinin önemine de dikkat çekiyor.

ADANA (BÖLGE)-3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, ikinci gününde gastro-şovlara, söyleşilere, Guinnes rekoruna, atölyelere, konsere ve gala yemeğine ev sahipliği yaptı.

Festivali Adana’nın tanıtımı adına çok önemli bulan ve etkinliklerin büyük çoğunluğunda yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “UNESCO Gastronomi Şehri Olmak” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Gazeteci Ahmet Örs’ün yaptığı panelde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile sahneyi paylaşan Başkan Zeydan Karalar, sık sık alkışlarla kesilen ve katılımcıların büyük beğenisine mahzar olan bir konuşma yaptı.

BİR BELEDİYE BAŞKANI, YÖNETTİĞİ KENTİ ÇOK İYİ TANIMALI

Bir belediye başkanının, sadece rutin belediyecilik hizmetlerini yerine getiren bir yönetici değil, kentin potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştüren, güzelliklerini ön plana çıkaran portföyde olması gerektiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Ben de Adana’yı iyi tanıyan biri olduğum için, gelir gelmez ilk yaptığım işlerden biri Adana’nın UNESCO Gastronomi Şehri olması için başvuru yapmak oldu. Ön elemeden geçtik ve şimdi nihai hedef için çalışıyoruz” dedi.

ADANA’NIN DOLMASI BAŞKADIR, HELE DE EŞİM NURAY HANIM YAPARSA

Adana, Gaziantep ve Hatay’ın benzer özellikleri bulunduğunu kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “Adana bir tarih kentidir. Magarsus, Misis, Şar, Anavarza, Ulu Cami, Yağ Cami, kazı çalışmalarına destek olduğumuz Tatarlı Höyüğü, dünyanın kullanılan en eski köprüsü hep Adana’da. Saymakla bitiremeyeceğimiz tarihi eserlerimiz burada. Çukurova, dünyanın en önemli üç ovasından biridir. Ürün çeşitliliği inanılmazdır. Tufanbeyli’de dünyanın en güzel bakliyatı yetişir ama değerinde satamadıkları için üretmekten vazgeçmişler. Almanya’ya gidip, bununla ilgili bir ön anlaşma yaptık. Pozantı’nın ve Saimbeyli’nin kirazı dünyanın neresinde var. Adana’nın Tuzla ve Ceyhan karpuzu, bölgenin narenciyesi dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunları saymakla bitiremeyiz. Dünyanın neresine giderseniz gidin Adana deyince ilk akla gelen kebaptır. Kebap elbette çok önemli bir lezzettir fakat Adana sadece kebaptan ibaret değildir. Geçen yıl İstanbul’da Adana lezzetlerini anlatırken, dünyaca ünlü gurmelerle bir araya geldik. Her birinin 10-15 milyon takipçisi var. Batkım sadece kebap yemişler. Onlara yanaştım ve biraz bizim nohutlu dolmayı götürdüm. Antep’in dolması başka bir lezzet, Hatay’ın dolması başka bir lezzet, Adana’nın dolması başka bir lezzettir. Hele de benim eşim Nuray Hanım yaparsa çok başka bir lezzettir. İçki köfteden, nohutlu dolmadan tadıp tatmadıklarını sordum. Tok olduklarını söylediler. Israr ettim ve içli köfteyle dolmayı tattırdım. ‘Olağanüstü’ dediler, şaşırdılar, çok beğendiler. Sosyal medyalarında paylaştılar ve 1 saat içinde 2 milyonu aşkın kişi beğendi” diye konuştu.

ADANA; YİYECEKLERİ, İKLİMİ, TARİHİ, DOĞASI VE SICAK İNSANLARI İLE TURİST İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Adana’da deniz ürünleri konusunda da eşsiz lezzetler bulunduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Olağanüstü bir ova, olağanüstü bir hava, olağanüstü lezzetler ve hemen yanı başımızda deniz. Sarı havyar, siyah havyar, karides, lagos burada. Dünyada bir çok yeri gezdim. Sadece İstanbul’da, Karadeniz ve Marmara’da yediğim iki tür balığın dışındaki balıkların en lezzetlisi burada. Adana bunu değerlendiremiyor. Bir çok güzelliğini, özelliğini değerlendiremiyor. Bakın Türkiye sanayi devrimini kaçırdı, yazılımı kaçırdı, bilişimi kaçırdı. Yakalamaya çalışıyor. Bunları yakalayalım, koşturalım ama kullanmamız ve değerlendirmemiz gereken hem tarihimiz, hem gastronomimiz var. Dünya gastronomi turizmine doğru gidiyor. Bizde hem gastronomi var hem tarih ve doğa turizmi var. Bir turist tarih görmek ister, güzel bir iklim ister. Adana’da 365 günün 300’ü güneşli. Turist için biçilmiş kaftan. Neredeyse her gün gezme şansı var. İnsanlar sıcak karşılandıkları yerlere gitmek isterler. Adana’da bu da var. Adana, Gaziantep, Hatay böyle. Ardından acıktınız ve yemek yiyeceksiniz. Dünyanın en güzel yemeklerini yeme şansınız var bu bölgede. Ne ararsan var. Onun için biz ‘Adana’ya gelin ciğerimi yiyin’ diyoruz. Tabii Antep’e de gelin katmer, baklava yiyin. Kabul ediyorum dünyanın en güzel baklavası Antep’te, dünyanın en güzel künefesi Hatay’da olur ama dünyanın en güzel kebabı da Adana’da.”

KENTİN VE BÖLGENİN DİNAMİKLERİYLE BİRLİKTE HAREKET EDERSEK GÜCÜMÜZ ARTAR, BAŞARI ŞANSIMIZ YÜKSELİR

Kentin potansiyelini ortaya çıkarmak ve kullanmak konusunda kimsenin tek başına başarılı olamayacağını kaydeden Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Tüm bunları tek başınıza yapmanız da mümkün değil. Kentin bütün dinamikleriyle birlikte hareket etmek, iş birliği yapmak, dayanışma içinde olmak gerekir. Gaziantep örneği bunun en güzel örneğidir.

Ben belediye başkanı olur olmaz buna çok dikkat ettim. Sayın Mahmut Demirtaş Adana Valisi olur olmaz, diğer sivil toplum kuruluşlarımız ve odalarımızla birlikte bunu hayata geçirmeye başladık. Adana artık koşmaya ve iyi işlere imza atmaya başladı. Biz 3 A (Adana-Antep-Antakya) iş birliğini gerçekleştireceğiz. Gaziantep ve Hatay belediye başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Bize güç ve onur verdiler. Turist bölgeye geldiğinde 3 gün Adana’da, 2 gün Hatay’da, 2 gün Antep’te kalsın… Adana biraz daha büyük, 1 gün fazla kalsınlar. Bu yılki festivalin öncekilerden daha iyi olduğunu duymak beni çok mutlu ediyor.”

GALA YEMEĞİ-VALİMİZİN ÖNCÜLÜGÜNDE, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA BİRLİKTE

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Müzesi’nde akşam düzenlenen festival gala yemeğine de katıldı. Başkan Zeydan Karalar burada yaptığı konuşmada da önemli ve çarpıcı mesajlar verdi.

Başkan Zeydan Karalar, “Bugün hepimizin, Adana’mızın gurur günü. Lezzet diyarı olan Adana’da bu önemli meziyetinin dünyaya ve Türkiye’ye tanıtılması konusunda Sayın Valimizin başlattığı, öncülük ettiği lezzet festivalinin ilk 3 yılında uluslararası özellik kazanması çok önemli. Adana dünyada ender kentlerden biridir. Birkaç zenginliği bir arada barındıran ama bunu yeteri kadar değerlendirmeyen bir şehirdir Adana. Bunları değerlendirmek ve dünyaya duyurmak gerekiyordu. Bunların duyurulması, Adana’nın zenginliğini ve gelişmesini artıracaktı. Ama bunları yapabilmek için zenginlikleri yakından bilen ve iştahla çalışan bir ekibe ihtiyaç vardı. Bir takım kaptanına, bir öndere ihtiyaç vardı. Sayın Valimizin önderliğinde 3 yıl önce bu iş başladı ama Adana bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, küçük büyük demeden bütün dinamikleriyle bu etkinliği sahiplendi. Demek ki böyle bir etkinliğe ihtiyaç vardı, ve herkes buna dört elle sarıldı. Bundan sonra bu etkinlik yıllarca sürer ve her yıl üzerine ekleyerek devam eder” dedi.

UNESCO’YA EDEBİYAT ALANINDA DA DAHİL OLMAK İÇİN BAŞVURUMUZU YAPTIK

Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın çeşitli alanlarda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. Başkan Zeydan Karalar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Adana tarihi kimliğiyle UNESCO’ya dahil olmalı, Adana edebiyat dalında UNESCO’ya dahil olmalı. 2023’te  Dünyaca tanınan yazarımız Yaşar Kemal’in 100. doğum yıldönümü ve umarım ona yetiştireceğiz. Adana’yı edebiyat alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil etmek için başvurumuzu yaptık. Lezzet diyarı Adana’nın, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında dahil olmaması zaten kabul edilemezdi. Ona da başvurmak bu kardeşinize nasip oldu. Adana’mızın diğer etkinliklerinin ve festivallerinin, UNESCO ağına çeşitli dallarda dahil olmamıza katkısı olacaktır. Lezzet Festivalimizin bu ağa dahil olmamızda büyük oranda katkısı olacağına inanıyorum. Uzun süre durağan seyrini sürdüren ve hatta zaman zaman geriye giden Adana’nın, son üç yılda ileriye doğru koşması bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Bunu da Sayın Valimize borçluyuz ve hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.”  

 Festivalin ikinci günü Seyhan Nehri üzerine gerçekleştirilen flyboard, lazer, su ve ışık gösterisi nefes keserken, Ece Seçkin konseri de Adanalılara muhteşem bir gece yaşattı.

 GUİNNES REKORLAR KİTABINA GEÇİLDİ-ŞİŞTE ET PİŞİRME REKORU 233.6 METRE

Öte yandan festivalin ikinci günü, Guinnes Rekorlar Kitabı’nda yer alan ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait olan 194.5 metrelik Şişte Et Pişirme Rekoru, Adana’da 233.6 metre ile kırıldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor