ADANA’DA NİTELİKLİ ÇALIŞANLAR TESCİLLENİYOR

HABER: Eylem USNEKER

ADANA (BÖLGE)-Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Adana’da Adana Sanayi Odası (ADASO) iş birliğinde yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında işverenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adana Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, işverenlere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), belgelendirme süreçleri, belge zorunluluğu getirilen meslekler  ve sağlanan teşviklerle ilgili bilgi aktarıldı.

 MAHİR ELLER, SANAYİCİLERİ NİTELİKLİ ELEMANLARLA BULUŞTURUYOR

Adana Sanayi Odası (ADASO) Genel SekreteriBora Kocaman, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, işsizlik oranın yüksek olmasına rağmen birçok işverenin de nitelikli eleman bulamamaktan şikayetçi olduğunu belirtti. ADASO olarak sanayicilerin aradıkları nitelikli elemanların belgelendirilerek yetişmiş elemanların tescillenmesine “Mahir Eller Projesi” ile katkı sağlandığını vurgulayan Kocaman, “Mesleki yeterlilik sistemi çalışanların ve aynı zamanda işverenlerin, işgücü piyasasından beklentilerini karşılamaya hizmet ediyor” dedi.

TOBB MEYBEM GENEL MÜDÜRÜ AHMET SAYGIN BABAN: “143 MESLEKTE MYK BELGESİ ZORUNLU”

Bugüne kadar 81 ilin 79’unda 50 bine yakın adaya sınav ve belgelendirme hizmeti veren, TOBB MEYBEM’in Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban da iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan her gün arttığına dikkat çekti. 3 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan son tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekleri 26 meslek ilave edilerek, 143 meslekte MYK belgesi zorunlu hale getirildiğine değinen Baban sözlerini şöyle sürdürdü;

“MYK tarafından tescillenen mesleki yeterlilik belgesi, ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda, kişinin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımı var. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Alınan belge çalışanın mahir olduğunu kanıtlayan uluslararası tanınırlığı da olan bir belge.”

ADANA’DA MAHİR ELLER

Adana Sanayi Odası Yerel Proje Koordinatörü Gülhan Özdemir, projeye ilişkin yaptığı sunumunda, mesleki yeterlilik belgesinin verimli ve kaliteli üretim için önemine dikkat çekti. Özdemir, Mahir Eller Projesi’nin Adana faaliyetlerini paylaşırken şu ifadeleri de kullandı:

“Mahir Eller Projesi, 12 ilde gerçekleştireceği mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmaları ile nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.”

 Mahir Eller Projesi kapsamında bugüne kadar Adana’da 2 bine yakın kişinin mesleki yeterlilikleri belirlendi. Adana’da beceri haritaları çıkarılan çalışanlar çoğunlukla mobilya, inşaat, makine imalat, elektrik tesisat, kent içi raylı sistemler gibi sektörlerinde faaliyet gösterdiği ortaya koyuldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor