Hileli gıda Meclis gündeminde
ANKARA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana
Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, insan
canına kast edilen hileli gıdaları ve bu işe karışan firmaları, Tarım ve Orman
Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Son bir yılda hileli gıda üretimi yapan firma
sayısının 173’ten 618’e çıktığını, hileli ürün sayısının da 282’den 1211’e
yükseldiğini açıklayan Barut, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin
yurttaşlarımızın canına kast eden bu firmaların ve sorumluların en ağır şekilde
cezalandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla bir
girişimi olacak mı?” diye sordu.
“HER GÜN ARTIYOR”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük
Millet Meclisi’ne soru önergesi veren Ayhan Barut, gıdanın insan hayatı için
vazgeçilmez bir ihtiyaç, gıdaya ulaşımın da en temel insan haklarından olduğunu
belirterek, “Ülkemizde tüketicinin gıdaya erişimi giderek zorlaşırken,
sektördeki özelleştirme girişimleri, taşeronlaşma, gıda güvenliğini tehdit eden
uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ülkemizde hileli gıda
üretimini ve gıdada taklit ve tağsiş yapan firma sayısının her geçen gün
arttığını göstermektedir” dedi.
KORKUTUCU RAKAMLARI PAYLAŞTI
Son bir yılda hileli gıda üretimi yapan firma sayısının 173’ten 618’e
çıktığını, hileli ürün sayısının da 282’den 1211’e yükseldiğini ifade eden
Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Örneğin yoğurda, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde
edilen jelatinin katılması, tavuk kemiklerinin öğütülüp salama katılması, uzun
soyulmuş sosise iç organ konulması ve kaçak çayların domuz kanıyla
renklendirilmesi gibi, alkollü içecekten bala, domuz etinden kuru yemişe kadar
birçok üründe akla hayale gelmeyecek metotlarla hileler yapılmaktadır. 2012’den
bu yana aynı firmaların hile yapmakta ve hile çeşitliliğini artırarak devam
ettikleri görülmektedir. Et ve süt ürünlerinde, bitkisel yağ ve balda sıklıkla
görülen hileli ürünler için, tarımsal üretimin tüm paydaşları, gıda
mühendisleri ve konunun diğer tüm uzmanları tarafından insanlarımızı kansere
götüren çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu ayrıca ifade edilmektedir.
“AYNI FİRMALAR NASIL HİLE YAPIYOR?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un sunduğu önergede yanıtlanmasını istediği
sorular şunlar:
“1. Laboratuvar sonuçları olumsuz bulunan bu firma ve ürünleri hakkında
hangi işlemler gerçekleştirilmiştir? Söz konusu firmaların tekrar tekrar hileli
ürün üretip satışı neden engellenememektedir?
2. Ünvanı ve adresi verilen bu firmaların ürettikleri ve pazarladıkları ürünler
toplatılmış mıdır? Bu ürünlerin miktarı ne kadardır?
3. İlgili firmalara hangi adli, idari ve cezai işlemler uygulanmıştır?
4. Ülkemizde üretimi yapılan gıda ürünlerinin üretim aşamasında denetlenerek
piyasaya sürülmesi yönünde planlamanız var mı? Yoksa böyle bir uygulamaya
gidecek misiniz?
5. Yurttaşlarımızın canına kast eden bu firmaların ve sorumluların en ağır
şekilde cezalandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla
bir girişiminiz olacak mı?
6. Bakanlık merkez ve taşra birimlerinde denetim görevlisi kaç gıda mühendisi
bulunmaktadır? Mevcut personel sayısı denetim için yeterli mi?
7. 2020 yılı için bakanlığınız bünyesine Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Su
Ürünleri Mühendisi, Veteriner Hekim ve teknik personel istihdam edecek misiniz?
Her alan için ayrı ayrı kaç personel alımı yapacaksınız? İktidarınızın önceki
bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından bu alanda ilan edilen 10 bin 551
kadro sözünü ne zaman yerine getireceksiniz?”